Autisme

Børn og voksne med autisme har ofte en øget følsomhed over for sanseinput – og dermed et sansesystem som er konstant på overarbejde. Nogle oplever at reagere voldsomt på sanseinput, andre at reagere forsinket, og mange at reagere anderledes end omverdenen forventer. Det er også ofte set, at børn og voksne med autisme reagerer med nedsat følsomhed på de primære sanser (bl.a. lugt, syn og hørelse) og med øget opmærksom fra de sekundære sanser (taktile, proprioceptive og vestibulære sans). Det betyder alt sammen, at et autistisk sansesystem hurtigt bliver overvældet og at mange med autisme derfor trives med ro, genkendelighed og med lang tilvænning til forandringer.
Det kan også være forklaringen på, at vi ofte ser børn med autisme foretrække Protac Kugledynen® Calm, som med kugler i rækker giver et mere forudsigeligt og afdæmpet sanseinput, end Protac Kugledynen® Flexible, hvor kuglerne kan bevæge sig i kamre.

Læs cases relateret til autisme herunder.


10-årig dreng med autisme og svær ADHD

Drengen oplever stor motorisk uro, tankemæssig/psykisk uro, store koncentrationsmæssige udfordringer, og han er meget let afledelig. Drengen har en belastningsreaktion og lider af angst. Derudover har han store sansemodulations- og integrationsmæssige vanskeligheder.

Vi pakkede madrassen op sammen en mandag. Drengen lagde sig på den og kunne med det samme sige, at det føltes rart. Han har siden anvendt den ved alle pauser, ofte når han har ligget på gulvet og leget og når han fx har ligget i sofaen. Drengen fortæller, og det oplever vi andre også, at han meget bedre kan slappe af, få ro på kroppen og bedre kan koncentrere sig om det, han er i gang med. Hans krop holder sig langt mere i ro, og han skifter ikke stilling og position så ofte. Vi oplever også, at han bliver i en aktivitet længere tid ad gangen, end når han ikke ligger på Protac® BallBase.

Om aftenen har drengen svært ved at falde i søvn og svært ved at blive i søvnen, selv om han sover med Protac Kugledynen®. Drengen er meget urolig både fysisk og verbalt, når han skal sove, og det kan tage meget lang tid, før det kommer ro på hans krop, tanker og bekymringer. Topmadrassen har gjort en meget stor forskel for ham. Han ligger stiller, taler fortsat, men meget mindre. Han vender sig måske om 2 gange, før han sover, hvor han før kunne ligge i utallige stillinger og sidde op osv., mens han forsøgte at falde i søvn. På den måde er indsovningstiden faldet fra over 60 minutter til max 20 minutter.

Både vi og drengen oplever, at han vågner mere udhvilet, og at han får større udbytte af sine pauser hen over dagen, end han gjorde før han havde en Protac® Ballbase. Drengen bruger begge sider af topmadrassen – han har mest sovet på den ekstra bløde side og har brugt begge sider til afslapning.


12-årig dreng på 12 år med autisme, ADHD, Tourette syndrom og OCD

Drengen har meget motorisk og tankemæssig uro og herudover har han mange tics hen over en dag og store sansemodulations og –integrationsmæssige vanskeligheder. Drengens krop bliver meget urolig fysisk og verbalt, når han er træt, overstimuleret, ikke ved, hvad han skal eller er i overkrav. Han er fuldt skolevægrende og er derfor hjemme hele dagen. Her er dagen meget struktureret og forudsigelig – herunder også pauserne. Drengen sidder ofte i sin SenSit stol i pauserne og/eller når han ser iPad. Det har været et rigtig godt supplement med BallBase, fordi den stimulerer kroppen på en anden måde, og fordi den er nemmere at flytte og kan anvendes i en seng og i sofaen. Drengen har den primært liggende i sit sanserum og søger den aktivt, hvilket er noget, han ellers har svært ved. Han kan mærke, at den hjælper ham. Han sidder oftest på den i 10-15 minutter.

’Normalt sidder jeg i SenSit-stolen, når jeg holder pauser, men jeg har brugt BallBase på mit gamerværelse. Her har jeg siddet eller ligget på den i min seng, når jeg har holdt pause eller min krop er blevet for vild.’

’Jeg slapper meget bedre af i min krop, når jeg ligger på den. Er mere rolig. Jeg falder også meget hurtigere i søvn. BallBase er god at slappe af med. Generelt gør den mig mere afslappet og det føles dejligt at ligge på den.’


5-årig dreng der lider af autisme

Vores dreng på 5 år lider af autisme og deraf også motorisk uro og søvnforstyrrelser. Han har haft god gavn af at sove på topmadrassen, og han har både oplevet at falde hurtigere i søvn og at sove tungere og bedre. Han har både brugt den om dagen til hvil og afslapning og til at sove på om natten.


Protac Kugledynen® hjælper autistisk kvinde til ro og nattesøvn

Vi har på vores institution en autistisk ung kvinde, som er meget selvdestruktiv og har svært ved at sove. Tidligere pakkede vi hendes dyne tæt omkring hende og holdt hende indtil hun sov. Alligevel sov hun uroligt og afbrudt. Efter hun har fået kugledynen, er hun glad for at komme i seng og den hjælper hende til at blive i sengen. Ligeledes er hendes selvdestruktive adfærd aftaget. Vi oplever generelt, at kugledynen hjælper vores beboere med at få dæmpet deres uro samt øget deres kropsbevidsthed, koncentration og opmærksomhedsniveau. Dynen bruges som en almindelig dyne, der pakkes tæt ind til kroppen. Kuglernes bevægelse, tryk og tyngde på kroppen påvirker centralnervesystemet og giver ro, tryghed og afgrænsning.


4-årig dreng med atypisk autisme

Tidligere vågnede Mikkel om natten, og det var ikke usædvanligt, at det var allerede først på natten. Han havde på det tidspunkt ofte  selvdestruktive anfald på 3-4 timers varighed. Siden han begyndte at sove med Protac Kugledynen® Classic har vi oplevet en helt anden og væsentligt nemmere hverdag, og han kan nu typisk sove til kl. 8 næste morgen. Det giver selvsagt hele familien en gevaldig aflastning. Takket være den forbedrede søvn, har Mikkel ændret adfærd, når han er vågen – hvor han før var ekstremt hyperaktiv, kan han nu betegnes som aktiv. Han svinger sig bogstaveligt talt ikke længere i lamperne og ødelægger alt omkring sig og er ikke længere så voldsomt ved sin søster. Både specialbørnehaven og aflastningsfamilien har bemærket samme positive forandring. Som forældre føler vi os overbeviste om, at forandringen skyldes dynen, da der ikke har været ændret på andre parametre.


8- dreng med autisme

Drengen har stor kropsuro, og løber meget rundt. Han har svært ved at sætte sidde stille og roligt og lytte/lave aktiviteter. Sansemæssigt er han taktilt sky, har søgende adfærd og lav kropsbevidsthed. Han er generelt glad for dybe tryk, og børstning. Han bruger også kuglevest (Protac MyFit®) et par gange i løbet af skoledagen. Han efterspørger selv knætæppet (Protac KneedMe®), når klassen har samling. Han sætter sig på skamlen med knætæppet over skødet og deltager i snak om ”dagen i dag” – mere fokuseret end vanligt. Med knætæppet kan han sidde i 20-30 min i sofaen alene med en bog eller sammen med en anden elev. Det har han aldrig gjort før han fik knætæppet.


10-årig dreng med Asperger

Som mor har jeg oplevet, at min søns brug af Protac soveposen har resulteret i en mere rolig og nærværende adfærd for Valdemar. I situationer hvor han førhen har følt motorisk uro, giver soveposen ham en mulighed for at opnå en tryg følelse i kroppen. Særligt har Valdemar brugt soveposen i situationer udenfor vores eget hjem. Fordelen ved Protac soveposen er nemlig, at den kan komprimeres til ikke at fylde væsentlig, og dermed er den nem for Valdemar at medbringe på overnatningsture. Valdemar har gjort brug af soveposen på spejderlejre, udflugtsture med skolen og ved overnatninger hos sine kammerater. Protac soveposen har derfor været medvirkende til, at det har været nemmere for Valdemar at deltage på samme vilkår som sine kammerater på diverse skoleudflugter, hvilket har en positiv betydning for hans livskvalitet. Valdemar fortæller selv at soveposen er lækker og dejlig at ligge i.

Soveposen er en smart løsning, når man er skilsmissebarn, fordi den er meget mere fleksibel at tage med sig fra hjem til hjem end Protac Kugledynen® men giver alligevel samme effekt.


9-årig dreng med autisme

Drengen bruger Protac SensCircle® i alle pauser, mens han er i skole. Drengen vælger spontant at anvende multipuden som en pause-stol og han bruger den gerne i over en time. Multipuden giver drengen psykisk og mental ro. Han er så glad for den, at han ikke vil af med den igen.


Børn og unge mellem 8-17 år med autisme.

Protac SensCircle® bliver flittigt brugt i fællesrum og TV-rum på et center for børn og unge med autisme. Flere af børnene har brug for at blive sansestimuleret og finder meget ro ved at sidde med puden til de stillesiddende aktiviteter som f.eks. Ipad. Børnene kan bedre koncentrere sig og kan blive længere tid i aktiviteten og Protac SensCircle® bruges flere gange om dagen i ca. 20-40 min. af gangen.


Børn og unge med autisme

Bocenteret har haft 2 Protac SenSit® kuglestole i et års tid. Den ene stol står i et lokale og bruges i et eksamensklasse, når eleverbe skal læse og koncentrere sig. Brugerne er rigtig glade for den. Den giver dem ro og forbedrer deres koncentration væsentligt, når de skal tilegne sig nyt stof. Den anden stol bliver flyttet rundt efter behov. Den har stået i cafe-området, men personalet har bedt om, at den bliver flyttet, da de unge søger hen i den og bliver så afslappet, at de falder i søvn og ikke deltager i de aktiviteter, der findes. Lige nu benyttes kuglestolen i et stillerum, hvor man kan trække sig tilbage, når man har brug for ro.


Børn og unge med autisme

Der udviklede sig hurtigt et hyggerum blandt børnene omkring Protac SenSit® Nature stolen. Den blev nysgerrigt brugt af alle børn – og de fandt den behagelig at sidde i enten alene eller sammen med deres bedste ven. Selv de mest urolige børn faldt til ro i stolen og havde glæde af at blive puttet med vingerne omkring sig. Kuglestolen gav dem mulighed for at have et samlingspunkt og en fast base udenforSe andre problematikker og arbejdsområder:

Tryk på enter for at søge