Sanserummet: pause fra dagens mange indtryk

Sanserum bruges til dæmpe arousal til borgere med sanseforstyrrelser og ses ofte på psykiatriske afdelinger, bosteder og i stigende grad også som pauserum på skoler og andre store offentlige institutioner og private virksomheder. Et sanserum skal være en pause fra dagens mange indtryk, en mental pause, en slags menneskelig oplader og en behagelig oplevelse, hvor brugeren f.eks. kan slappe af i en Protac SenSit®.

Alle mennesker har behov for pauser, og det gælder i særlig grad for mennesker med en sanseforstyrrelse, da alle aktiviteter og handlinger indeholder sanseinput, som kan være svære at sortere i. Derfor er det vigtigt at tænke beroligende og let tilgængelige hjælpemidler, som er intuitive at anvende ind i indretningen af sanserummet. Hvis plads og tilgængelighed er en udfordring, kan det også være en god ide at integrere sansestimulerende produkter på værelser eller i fællesrum som sanseøer i stedet for sanserum.

Praksiserfaring med sanserum fra PCK

Vi har afholdt et webinar på Psykiatrisk Center København (PCK) med Nana Stengade Troelsgaard som er ledende terapeut, og Jens Grünberger-Lützen som er fysioterapeut på PCK. På webinaret fortalte de om, hvordan de i praksis arbejder med sanseintegration, hvordan de fokuserer på en tværfaglig indsats og om de overvejelser, der ligger bag indretningen af sanserum på det nye Bispebjerg. Du kan gense webinaret her på siden.

Undervejs nævner Nana, hvordan de arbejder med action cards for at sikre en ensartet arbejdsgang i situationer med f.eks. selvskadende adfærd og påvirkede patienter. De har også udviklet et inspirationskatalog til brug af sanserum og et aktivitetskatalog til beroligende aktiviteter. Vi har fået lov til at dele det meget anvendelige materiale, og du kan finde det hele på linket herunder.
Download action cards og inspirationskataloger

Sanserum

Eksempel på sanserum på Psykiatrisk Center København


Sanserum

Vejledning og cases fra sanserum

Protac vejleder gerne om indretning af sanserum mht. valg af sansestimulerende hjælpemidler, sådan at der tages hensyn til den plads, der er til rådighed, og til de borgere som skal anvende sanserummet. Her på linket kan du læse mere om sanserum og cases fra sanserum. Allerhelst, vil vi gerne vejlede over telefon eller ved et fysisk møde, så sig endelig til.

Cases fra psykiatrien

Det er 30 år siden Protac Kugledynen® blev udviklet netop med henblik på at skabe bedre trivsel og bedre søvn til psykiatriske patienter. Siden er der kommet mange flere hjælpemidler til – men udgangspunktet om øget trivsel og bedre søvn er stadig det samme.Her på linket kan du læse nogle af de cases, som vi har fået fra patienter inden for psykiatrien.

Hvad er sanseintegration og hvorfor er kuglerne afgørende?

På webinaret på Frederiksberg gennemgik Protacs ergoterapeut Annette Sandholdt meget kort det puslespil, som forklarer samspillet mellem kroppens syv sanser og særligt muskel-led-sansens beroligende og organiserende virkning på kroppen. Der er meget mere viden om sanseintegration her på linket. Det uddyber vi også meget gerne over telefonen eller ved et fysisk møde.

Tryk på enter for at søge