Psykiatri

Psykiatriske patienter har oftere end andre sanseforstyrrelser, hvilket kan påvirke livskvaliteten og medføre en øget sensitivitet. En sanseforstyrrelse gør det svært for hjernen at bearbejde og sortere i alle de sanseindtryk, og kan komplicere den psykiske tilstand og føre til angst. Forskning viser, at anvendelse af beroligende sanseintegration kan ændre tilstanden og i mange tilfælde forebygge og nedtrappe konflikter og således nedsætte behovet for både tvang og medicin.

Ved at arbejde systematisk med sanseintegration kan vi enten vække eller berolige sansesystemet. Her er muskel-led-sansen, som informerer hjernen om aktivitet i muskler og led, særligt relevant, da den har en samlende og beroligende effekt på hjernens stressniveau. Mennesker med psykiske lidelser bliver som regel hurtigere end andre understimuleret på muskel-led-sansen og vil derfor naturligt søge bevægelse for at mærke kroppen. På den måde kan sansestimulerende hjælpemidler, som arbejder med dybe og dynamiske tryk i muskulaturen og tyngde i leddene, virke beroligende og give tryghed til psykiatriske patienter.
Protac Kugledynen® blev oprindeligt udviklet netop til psykiatriske patienter og havde fra første nat en søvnforbedrende effekt. Når kroppen ligger helt stille, daler kropsfornemmelsen og nogle mennesker har brug for konstant bevægelse for at vedligeholde kropsbilledet. Kroppen mangler proprioceptiv stimulation for at vedligeholde kropsopfattelsen. I stedet for at søge den via konstant bevægelse kan stimulationen også opnås passivt ved at ligge under Protac Kugledynen® med store kugler, som bevæger sig hver gang kroppen bevæges en lille smule og ved dybe vejrtrækninger. Kuglernes bevægelse og dybe tryk sender et beroligende signal til hjernen, afgrænser kropsfornemmelsen og afhjælper behovet for konstant bevægelse. På den måde får både krop og hjerne fred til at falde i søvn.

En lang række af vores cases dækker problematikker fra psykiatrien – ikke kun på Protac Kugledynen® men også på de produkter, der kan anvendes til at give sansestimulerende pauser i løbet af dagen.

Læs cases fra psykiatrien herunder.


29-årig kvinde med svær depression

Afprøver madrassen pga. motorisk uro og tankemylder og hun har ikke har gode erfaringer med kugledynen. Patienten beskriver, at madrassen giver hende ro og den er behagelig at ligge på. Patienter beskriver, at hun har følelsen af at ligge stabilt på madrassen både når hun ligger på ryggen, siden og maven og oplever en god fordeling af kuglerne i madrassen. Hun har ligget på den bløde side.


Case fra psyk. afd. Aabenraa

Protac® BallBase er et produkt, vi virkeligt har manglet til de patienter, som ikke bryder sig om at have en kugledyne på, men alligevel har brug for den sansestimuli, som den giver. Derudover har flere patienter benyttet sig af både at ligge på topmadrassen og samtidig have Protac Kugledynen® over sig. Det har hjulpet både på forbedring af søvn, kropslig uro og tryghedsfølelse.

Patienternes udmeldinger:
• Madrassen har ikke fået mig til at sove længere men bedre
• Hvil på madrassen betyder at en ellers urolig patient kan sidde roligt i længere perioder bagefter
• Hvil på madrassen virker afspændende på muskulaturen
• En patient oplever flere gange, at et hvil på madrassen gør hende opkvikket og frisk


Case from a young woman with psychiatric diagnoses

"I have never ever slept this well, 8 hours of uninterrupted sleep, that is extraordinary! The mattress pad doesn't hold me tight, but it hugs me and creates a good stimulation from below. It's comfortable to lie on, it gives me the calming feeling of a hug. Because the pressure comes from below, it feels like there is a person behind me, giving me a hug.

The mattress pad is easy to fold up and bring along (for example, I recently brought it to a summer house)."


"Jeg sover meget bedre, end jeg gør normalt"

’Topmadrassen er rigtig god, fordi jeg sover meget bedre, end jeg gør normalt, og bedre end jeg gør med sovemedicin. Den virker godt, fordi jeg får mere ro på, og jeg har ikke længere har følelsen af at være vred, når jeg vågner om morgenen’


23-årig kvinde med depression

”Inden jeg begyndte at bruge Protac Kugledynen® var jeg nervøs og stresset og havde let ved at gå ned med depressioner. Jeg hørte om kugledyner og tænkte, at den skulle have en chance. Til at begynde med føltes ingen større forskel men efter to uger begyndte det at føles anderledes. Jeg sov meget dybere og kunne slappe af i sengen. Den er meget tung og gav mig større tryghedsfølelse, når jeg lå under den. Om dagen mærkede jeg også forandringen: Jeg blev meget livlig, kunne overkomme mere, blev gladere og fremfor alt: depressionen forsvandt. Så for mit vedkommende har Protac Kugledynen® fungeret fantastisk.


18-årig psykotisk mand

"Jeg har været psykisk syg i ca. 9 år, og for ¾ år siden fik jeg Protac Kugledynen® Classic. Min dagligdag er præget af op- og nedture, angst, psykoser og uligevægt. Efter at jeg er begyndt at sove med Protac Kugledynen® har jeg oplevet en større tryghed. Dynen holder sammen på mig, så jeg kan mærke mig selv. Dynen giver indvendig varme. Jeg svæver næsten ikke mere og er ikke psykotisk så meget mere. Jeg ligger med dynen hele natten, bortset fra sommermånederne. Jeg har også fundet ud af, at det er en god idé med en middagslur under den, når jeg har det dårligt. Et godt tip er, hvis jeg har behov for tryghed, selvom det er varmt, at tage Protac Kugledynen® over mig i starten og derefter skifte til en tyndere dyne". Fordelen ved Protac Kugledynen® Classic inden for psykiatrien er, at dynen ikke kan åbnes og skilles ad.


Protac Kugledynen® giver tryghed til psykisk syg patient

Jeg har været psykisk syg i ca. 9 år og min dagligdag er præget af op- og nedture, angst, psykoser og uligevægt. I et års tid har jeg sovet med Protac Kugledynen®, og jeg oplever en større tryghed. Dynen holder sammen på mig, så jeg kan mærke mig selv. Dynen giver indvendig varme. Jeg svæver næsten ikke mere og er ikke psykotisk så meget mere. Jeg ligger med dynen hele natten, bortset fra sommermånederne. Jeg har også fundet ud af, at det er en god idé med en middagslur under kugledynen, når jeg har det dårligt eller hvis jeg trænger til en pause i løbet af dagen. Et godt sommer-tip er at tage kugledynen over mig når jeg går i seng, og derefter måske skifte til en tyndere dyne, hvis det er for varmt.


Protac Kugledynen® - hjælp til selvhjælp på psykiatrisk afdeling

Vi bruger Protac Kugledynen® næsten dagligt på vores afdeling. Patienterne oplever, at de bedre kan “mærke dem selv”, at de bliver mindre angste, mindre aggressive, og dermed føler de større tryghed. Brug af kugledynen betyder også, at vi bruger mindre beroligende medicin, samt at vi kan forkorte/begrænse behovet for fiksering. Vi oplever, at kugledynen forebygger og begrænser aggressiv og destruktiv adfærd. Mange patienter beder selv om kugledynen, når de har brug for den, og den bliver derfor også en slags “hjælp til selvhjælp”.


Erfaringer fra et psykiatrisk hospital

Protac Kugledynen® bruges næsten daglig på vores afdeling. Patienterne oplever, at de bedre kan "mærke dem selv", at de bliver mindre angste, mindre aggressive, og dermed føler de større tryghed. Brug af Protac Kugledynen® betyder også, at vi bruger mindre beroligende medicin, og at vi kan forkorte/begrænse fiksering. Vi oplever, at dynen forebygger og begrænser aggressiv og destruktiv adfærd. Mange patienter beder selv om dynen, når de har brug for den, og den bliver derfor også en slags "hjælp til selvhjælp".


En sindslidende fortæller om sit behov for Protac Kugledynen®

"Jeg er sindslidende . Jeg bruger Protac Kugledynen® hver nat og nogle gange om dagen bl.a. for at samle mig, mine tanker og sanser. De følges ikke altid ad. Når jeg er indlagt kan det ske jeg ryger i bælte, men det er kun, indtil jeg får min dyne. Så falder jeg i søvn og kommer hurtigt fri igen. Jeg bruger den også, når jeg er aggressiv eller har lyst til at være udadreagerende I disse situationer er det andre, som siger, jeg skal bruge den, og det virker hver gang. Jeg havde ikke brug for at vænne mig til den. Nu har jeg også fået Protac Kuglepuden®, så jeg kan sidde stille. Den kan bestemt også anbefales. Man kan godt sige, at man putter sig, som hvis det var hos en forældre, da man var barn. Det bevirker dog ikke, at man bliver i dette stadie. Tankerne bliver samlet og man kan stille og roligt finde/sanse sig selv. Og komme videre."


Protac Kugledynen® kan erstatte PN-medicin

Jeg er en 21-årig pige, der er maniodepressiv. Jeg blev for første gang tilbudt kugledynen under en indlæggelse og har brugt den stort set hver dag siden. Jeg bliver rolig og føler mig tryg, når jeg ligger under den. Tankemylder og stemmer bliver fjernere og jeg kan slappe af. Jeg bruger ofte kugledynen i stedet for PN-medicin.


Voksen psykiatrisk patient finder ro både nat og dag med Protac Kugledynen®

Jeg er sindslidende. Jeg bruger Protac Kugledynen® hver nat og nogle gange om dagen for at samle mig. Mine tanker og sanser følges ikke altid ad. Når jeg er indlagt, kan det ske, at jeg ryger i bælte. Men bare jeg så får min dyne ovenpå, falder jeg i søvn og kommer hurtig fri igen. Jeg bruger også dynen, når jeg er aggressiv eller har lyst til at være udadreagerende. I disse situationer er det andre som siger jeg skal bruge dynen, og det virker hver gang. Jeg havde ikke brug for at vænne mig til dynen. Man kan godt sige, at man putter sig, som hvis det var hos en forælder, da man var barn. Det bevirker dog ikke at man bliver i dette stadie. Tankerne bliver samlet og man kan stille og roligt finde/sanse sig selv, også komme videre. Jeg har fået Protac Kuglepuden®, så jeg kan sidde stille om dagen - den kan bestemt også anbefales.


Erfaringer fra en psykiatrisk institution – Protac Kugledynen® som alternativ til medicin

Vi anskaffede os Protac Kugledynen®, fordi flere af vores beboere havde gode erfaringer med sig fra psykiatriske afdelinger. De beboere, der har gjort brug af dynen har fortrinsvis brugt den om aftenen og natten, når de har følt sig urolige og angste ved indsovning. De har profiteret af at have dynen omkring sig til at afgrænse sig. Et par gange har dynen også tjent som værn mod selvskadende handlinger – også med positivt resultat. Protac Kugledynen® er et fint alternativ til beroligende medicin og et rigtigt godt hjælp-til-selvhjælp-redskab.


Kvinde på 61 år med bipolar sindslidelse, indlagt med svær mani.

Patienten har først haft afprøvet topmadrassen kortvarigt for at falde til ro, og det havde en meget afslappende effekt på hende. Hun ønskede selv at prøve den om natten også og fortsatte derefter med at sove på den. Hun fortæller, at topmadrassen har en beroligende effekt på hende, den mindsker hendes stressniveau og forbedrer hende søvnkvalitet.

Hun beskriver også, at det føles som blid massage, og at det virker muskelafspændende at ligge på madrassen. Når hun kombinerer det med Protac Kugledynen®, oplever hun en komplet tryghedsfornemmelse. Patienten fortæller, at hun får følelsen af at ligge stabilt og godt, også når hun vender sig, og at madrassen former sig efter hende. Hun bemærker, at designet er neutralt og diskret at se på.


Patienter på psykiatrisk afdeling

Ergoterapeuten på psykiatrisk afdeling udtaler om brug af Protac MyFit® kuglevesten til indlagte patienter: "Patienterne her på afdelingen er på eget initiativ begyndt at tage kuglevesten på, når de føler sig rastløse, eller skal til et vigtigt møde." En patient har blandt udtalt, at han nemmere kan mærke sig selv, og overskue nye opgaver, når kuglevesten hjælper ham.


Mandlig beboer, tidlig skadet, skizofren

"Jeg bruger Protac MyBaSe® madrassen til at finde en base, hvor jeg kan slappe af. Jeg har i dagligdagen mange tvangstanker og en dårlig fysisk holdning;  madrassen giver ro til at koble af og også slappe af i musklerne. Det er dejligt, at effekten holder et stykke tid efter."


61-årig mand med psykisk lidelse

Manden bruger Protac SensCircle® til lejring om natten. Det giver ham mental ro at putte sig i den lange multipude, og han falder hurtigt i søvn.


Bosted for unge med psykiatriske lidelser

”For os som personale betyder Protac SenSit® kuglestolen, at vi kan have gode snakke med patienterne udenfor, når de sidder i stolen og finder ro i den. Vi oplever, at stolen er genkendelig for pigerne, og at de er trygge ved den. Stolen skaber i højere grad ”hygge” end afdelingens andre udemøbler"


20-årig kvinde med psykiske problemer

Kvinden har flere selvmordsforsøg bag sig og er indlagt på en psykiatrisk afdeling. Hun er voldsomt selvskadende. Hun blev af personalet støttet til at bruge Protac SenSit® kuglestolen men efterhånden blev det hendes  egen strategi at bruge stolen. Hun oplevede at få ro over krop og tanker, og at hun blev bedre i stand til at stå imod den selvskadende adfærd. Stolen blev placeret på hendes værelse, så hun selv kunne søge den og hun oplever velvære og at hun kan få ro på kroppen.


Kvinde med bipolar affektiv lidelse.

Terapeut på afdelingen fortæller: "Kvinden anvender på eget initiativ kuglestolen flere gange dagligt; især når hun har brug for at blive beroliget og få samlet tankerne. Hun beskriver, at den hjælper hende til at finde ro om dagen, uden at hun behøver at gå i seng. Hun oplever, at kombinationen mellem at kunne bruge Protac Kugledynen® om natten og stolen om dagen, er helt optimal for hende. I afdelingen opleves det, at stolen kan være med til at forebygge og begrænse hendes tendens til at køre op og blive vred i løbet af dagen. Hun observeres blandt andet at bruge den inden og efter, at hun skal til møder eller samtaler. Ved tidligere indlæggelser har hun været i bælte, men dette har ikke været nødvendigt ved denne indlæggelse".


Mand med psykisk lidelse

Mand med psykisk lidelse, som bor på institution sammen med andre beboere. Han har eget værelse, hvor han foretrækker at være. Han opholder sig maksimalt 30 min. ad gangen i fællesrum og betragtes som rastløs.  Manden er glad for Protac SenSit® kuglestolen og bliver siddende i den i længere tid, end han før har villet sidde i nogle møbler. Personalet oplever, at han har mindre motorisk uro. Han går mindre hvileløst rundt og med mindre intensitet. Han kan sidde i fællesrummet i længere tid ad gangen end før. Stolen giver ham mulighed for at trække sig tilbage og få sansestimulering, uden at han falder i søvn.  Det betyder, at udgangspunktet for at være aktiv er tættere på, og at han er mere vågen og klar til aktivitet, end hvis han havde modtaget sansestimulering liggende.


Kvinde med psykisk uro, indlagt på psykiatrisk afd.

Når kvinden bruger Protac SenSit® kuglestolen kan hun være i fælleslokalet på afdelingen, fordi hun får ro i kroppen og på tankerne. Hun opleves, straks efter at være hjulpet ned i stolen, som mere samlet og rolig.  Hun kan deltage i de aktiviteter der foregår omkring hende. Hun kan ikke komme op fra stolen på egen hånd og skal have lidt hjælp af personalet


Depressiv kvinde med motorisk og indre uro

Kvinden oplever, at Protac SensOn® kraven giver hende en fornemmelse af at blive mere samlet og lidt mere rolig, Hun fortæller, at den er rar at have på. Hun fortæller, at kraven føles som et par tunge og trygge hænderne på skuldrene


Ro til udviklingshæmmet beboer med hyppige nattevandringer

Terapeut på bostedet: ’Vi oplever, at beboeren sover igennem hele natten, og vi ofte skal vække beboeren om morgenen. Beboeren tramper nu sjældent i gulvet eller råber høje lyde, som ellers var hyppige før afprøvning af topmadrassen. Beboeren har ikke være selvskadende, og virker generelt mere velbefindende end før afprøvningsperioden. Vi valgte BallBase-topmadrassen af sikkerhedsmæssige årsager for at undgå, at beboeren evt. kunne falde ved brug af en kugledyne.’


Ung kvinde: Topmadrassen giver mig ro og uafbrudt nattesøvn

Case fra ung kvinde, som har været indlagt i psykiatrien og som har sovet med Protac® BallBase derhjemme: 
’Jeg har aldrig nogensinde sovet så godt, det er vanvittigt, 8 timers sammenhængende søvn! Topmadrassen holder mig ikke en fast, men holder om og skaber en god fornemmelse nedefra. Den er behagelig og rar at ligge på, den danner ro og giver fornemmelse af et kram. Fordi trykket kommer nedefra, føles det som om, der er en person bagved mig, som giver mig et kram.

 Topmadrassen er nem af folde sammen og have med rundt (jeg har f.eks. haft den med i sommerhus for nylig)’Se andre problematikker og arbejdsområder:

Tryk på enter for at søge