Motorisk uro

Motorisk uro kan være mange forskellige ting, og kan være symptom på mange forskellige problematikker. Det kan f.eks. skyldes en tonusforstyrrelse, nedsat evne til at sanseintegrere, have en psykisk forklaring, skyldes en sansemæssig kræsenhed, ustabilt blodsukker, søvnproblemer, problemer med at mærke sig selv – eller helt banalt dårlig siddestilling. Begrebet ’motorisk uro’ er ofte forbundet med urolige børn er bliver opfattet forstyrrende i klassen, fordi de har svært ved at sidde stille. Det er vigtigt at forstå, at det ikke skyldes bevidst dårlig opførsel, men altså kan skyldes en lang række faktorer, som kan afhjælpes. For nogle vil det være aktuelt at se på, hvornår på dagen uroen opstår, for andre er det mere bestemt af situationen.

Sansemæssig og motorisk uro opstår fordi hjernen mangler input fra kroppen – signalerne skal komme fra den proprioceptive sans, som netop giver hjernen besked om bevægelser i krop, muskler og led. Det er rigtig godt at bevæge sig – men det er ikke altid hensigtsmæssigt at være nødt til at bevæge sig. Det kan f.eks. være i en undervisnings-situation, hvor det får nogle er rigtig svært at sidde stille i en hel lektion.
I den situation kan sansestimulerende hjælpemidler med bevægelige kugler som f.eks. Protac Kuglepuden™, Protac MyFit® eller Protac SenSit® være en stor hjælp – det hjælper både det urolige barn til koncentration og mindre skæld ud, det hjælper de øvrige børn i klassen at uroen mindskes, og det hjælper læreren til en bedre undervisning med færre afbrydelser og bedre trivsel i klassen. Når kuglerne i de sansestimulerende hjælpemidler bevæger sig lidt på brugerens krop, sendes signaler via den proprioceptive sans til hjernen. De signaler styrker brugerens kropsfornemmelse og virker beroligende. Det er samme beroligende effekt, som når vi instinktivt vipper med foden eller benene, hvis vi er urolige eller rastløse.

For mere information se vores webinar kaldet ’Ro i klassen’ det har særligt fokus på børn med motorisk uro, og hvordan sanseintegration kan hjælpe dem og deres pårørende >

Læs cases relateret til motorisk uro herunder.

Meget urolig dreng i børnehave

Drengen prøver Protac Kuglepuden® til en høj børnestol, og den hjælper ham til at sidde mere roligt. Derefter får han også Protac GroundMe® under fødderne, og det betyder, at han bliver væsentlig mere opmærksom og rolig og kan følge med i, hvad der sker rundt om bordet.


12-årig med meget motorisk uro

Knætæppet Protac KneedMe® givet ham lige den ekstra ro, han har brug for, for at kunne blive siddende ved spisebordet både i skolen og hjemme. Tidligere blev han nødt til at rejse sig, når han blev urolig og fik ofte ikke spist færdig. Generelt er han i bedre humør nu og viser overskud i forhold til klassekammeraterne. Han kan bedre overskue valg af aktiviteter og de valg, som personalet giver ham, når han bliver angst og urolig.


2 drenge med meget motorisk uro

Børneterapeuten placerer Protac Kuglepuden® på sædet samt under fødderne. Det har en overraskende positiv effekt på drengenes siddestilling, på deres evne til at sidde stille og på deres koncentration. Skolen bruger Protac Kuglepuden® i undervisningstimerne, ved måltidet, samt ved de aktiviteter, hvor børnene skal sidde stille og arbejde fokuseret.


7-årig dreng, meget motorisk urolig

"Da vi fik lov at låne Protac MyFit® kuglevesten i en weekend, blev hele weekenden helt anderledes rolig for alle parter, og kuglevesten er helt klart forklaringen på det."


11-årig dreng med motorisk uro

Jeg kan godt lide at have den på - det føles ligesom at få et kram, men det kan man jo ikke få hele tiden!"


14-årig dreng med ADHD og motorisk uro

Forældre udtaler: "Peter bruger Protac MyFit® kuglevesten i perioder, hvor han føler sig urolig og opfarende. Kuglerne og materialet gør helt tydeligt, at han falder til ro og bedre kan mærke sig selv. Han er lige så glad for kuglevesten, som han er for Protac Kugledynen® - med kuglevesten kan han opnå samme trygge følelse om dagen, som dynen giver ham om natten”


73-årig kvinde Alzheimer-demens, meget motorisk og psykisk urolig og vandrer hvileløst omkring

Kvinden har meget svært ved at falde til ro, og vandrer hvileløst omkring uden at kunne koncentrere sig om noget. Med Protac MyFit® kuglevesten på falder hun til ro, og man kan se at hendes ansigtsudtryk bliver blidere.


1-årig dreng, der ofte vågner om natten

Vores søn har haft udfordringer med det lange søvnstræk om natten. Det er nok ikke meget anderledes end mange andre småbørnsfamilier har oplevet, men vi tænkte, at det kunne være interessant at prøve Protac Kugledynen® Allerede første nat så vi en klar forbedring. Han vågnede kun en enkelt gang, hvor vi måtte ind til ham og trøste ham. Før i tiden var det ikke unormalt, at han vågnede 8-10 gange i løbet af en nat, og det kunne tage lang tid at få ham til at falde til ro igen. Det virker som om, at dynen giver ham ro og tryghed. Vi har oplevet, at vi kan høre han vågner med et lille "piv", men umiddelbart hurtigt falder i søvn igen. Før i tiden virkede det som om, at han ville vågne helt op i disse situationer, og ville have brug for trøst og blive puttet igen. Vi er nu der, hvor han maksimalt vågner to gange om natten, og mange nætter sover han fuldstændig igennem, hvilket var ekstremt sjældent, før vi benyttede os af dynen.


9 mdr gammel dreng, meget motorisk urolig og voldsom

9 mdr gammel dreng, som altid har været utilfreds og motorisk meget urolig og voldsom. Han undersøger kun kortvarigt legetøj og skal underholdes meget. Han kan ikke finde ro til at slappe af, og bliver panisk når han f.eks. skal i bad. Det tager lang tid at få ham til at sove, og han sover meget let og forstyrres af selv svage lyde. Han ligger meget uroligt, banker benene ned i madrassen  og slår om sig med armene. Da han prøver Protac Kugledynen® Baby ses der allerede efter få nætter en forandring. Han sover nogle nætter helt uden at vågne, og hvis han vågner kan hans forældre hurtigt få ham til at sove igen. Han bliver mere glad og mindre frustreret i dagtimerne og begynder at kunne slappe af og kæle, når han sidder hos sine forældre. Han begynder at kunne komme i bad og begynder også at eksperimentere og undersøge legetøj i længere tid.


Dreng, 6 år med motorisk uro

6-årig, meget urolig dreng oplever at finde ro og kunne slappe af med Protac Kugledynen® Calm. Han får meget fint sat sine egne ord på oplevelsen: ”Mor, det er som om, at jeg smelter, når jeg sover med den dyne”


10- årig dreng med motorisk uro og store SI-vanskeligheder

Drengen har været udsat for massivt omsorgssvigt i sine første leveår og har store SI-vanskeligheder. Han er motorisk meget urolig og har specifikke indlæringsvanskeligheder. Drengens adoptionsforældre fortæller, at de har svært ved at få ham til at sove, at han sover meget uroligt, og at han ofte vågner om natten. Efter afprøvning af Protac Kugledynen® Calm fortæller de også, at drengen efter få dages tilvænning nu sover hele natten. Efter yderligere et par nætter bliver det også langt lettere for ham at falde i søvn.


6-årig dreng med meget motorisk uro og tendens til at være selvdestruktiv

Fra drengen begynder at sove med Protac Kugledynen® Flexible oplyser hans forældre, at han sover halvanden time længere om morgenen, og de oplever ham som mere rolig, når han vågner, Han snakker om dynen og glæder sig til at blive puttet i den. Han vil også have den med, når han overnatter andre steder.


63-årig kvinde med Huntington Chorea

Vores beboer med Huntington Chorea fortæller, at hun i flere år konstant har haft en indre uro. Rent sensorisk handler det om, at hendes muskelfibre konstant trækker sig sammen, samt at sygdommen også giver perceptionsforstyrrelser bl.a. interoceptivt. Det betyder, at hun konstant er på mærkerne og føler en anspændelse. Den motoriske uro har derfor en effekt på den psykiske uro. Vi erfarer, at hun føler tryghed, når hun føler, at hun bliver omkranset og bliver proprioceptivt stimuleret. Hun har derfor stor glæde af Protac SenSit® kuglestolen. Kvinden bruger stolen, hvis hun har brug for at trække sig, eller hvis hun skal sidde i en samtale. Kvinden er meget bevidst om, hvornår hun har brug for de stimuli, som stolen kan give hende. Endvidere sover hun med Protac Kugledynen® om natten. Hun forklarer, at det giver hende ro, og at hun slapper af herved, og at hun oplever en øget energikapacitet efter integreret sanseintegration i hendes hverdag, og en positiv øget affektiv tilstand.


48-årig kvinde med motorisk uro

48-årig kvinde med tendens til depression og udpræget motorisk og indre uro. Med Protac SensOn® oplever hun, at blive mere samlet og rolig, og hun synes, at den er rar at have på.


6-årig dreng, motorisk urolig og meget let afledelig

Efter at have prøvet Protac SenSit® kuglestolen nogle gange i ergoterapeutisk træning siger drengen: "Du skal fortælle min mor, hvor man kan købe sådan en stol". Drengen nyder at været gemt under nakkepuderne; sidestykkerne er over ham og han ønsker også at have kugledyne over sig imens. Da forældrene ser den nydelse, stolen medfører, konstaterer moderen siger: "Det ender med, at vi må eje den stol. Intet intet andet giver så meget ro hos vores søn".


Se andre problematikker og arbejdsområder:

Tryk på enter for at søge