Protac Legatet 2024 - sanseintegration på intensivafdelingen

På en intensivafdeling i 2024 er patienter i højere grad end tidligere vågne, og kan dermed sanse alt hvad der foregår omkring dem. Det er voldsomme stimuli af både kraftigt lys, blinkende knapper, bippende lyde og mange mennesker rundt omkring sengen. Mette Møller vil undersøge om fx proprioceptive eller taktile stimuli, dufte eller visuel stimulering være med til at fremme aktivitet i det parasympatiske nervesystem hos de vågne patienter og dæmpe aktiviteten i det sympatiske nervesystem

Uddrag fra artikel fra Ergoterapeuten:

'Det ligner jo et rumskib, når man kommer ind på sådan en stue, og der er et voldsomt pres på hjernen. Spørgsmålet er, om man kan gøre noget for at bringe nervesystemet mere i balance og derved forbedre mulighederne for at komme sig, fortæller Mette Møller.

Det teknologiske udstyr kan hun ikke gøre noget ved. Det er livsnødvendigt. Men måske kan man tilbyde stimuli til flere forskellige sanser, som sammen kan virke beroligende og tryghedsskabende, forklarer Mette Møller, som dog endnu ikke har besluttet sig for, hvordan interventionen skal sammensættes. 
Derudover er målet at afdække behovet for opkvalificering af personalet, for den nye tilgang kræver muligvis ny viden og kompetencer, vurderer Mette Møller.

- Jeg kunne jo godt tænke mig, at teorien om sanseintegration blev tænkt ind i den generelle tilgang til patienterne, og måske er der behov for opkvalificering på området, men spørgsmålet er hvad - og hvor meget.'

Læs hele artiklen



Tryk på enter for at søge