Neurologi

Mange mennesker med medfødte eller erhvervede neurologiske sygdomme som f.eks. cerebral parese, epilepsi, sklerose, whiplash eller hjernetraumer oplever en ændret opfattelse af egen krop, forstyrret rum- og retningssans eller problematikker omkring bearbejdning af sanseindtryk. Denne ændrede kropsfornemmelse og nedsatte perception kan give utryghed, som i mange tilfælde kan dæmpes ved proprioceptiv stimulation, som hjælper til at genskabe kropsfornemmelsen. Ofte består den ubevidste selvstimulation af motorisk uro, da netop bevægelse stimulerer sansecellerne i muskler og led, hvilket giver den proprioceptive stimulation. Dét f.eks. at blive fysisk omsluttet af kugler med dynamiske tryk giver ligeledes tryghed og bedre kropsopfattelse, da stimulationen fra kuglerne også stimulerer proprioceptivt.
De dybdegående tryk kan ligeledes virke muskelafspændende, hvilket personer med spasticitet i sær har gavn af. Personer som generes af ”indre uro” pga restless legs eller sklerose kan ligeledes opleve en indre ro fra kuglernes dybdegående stimulation i muskulaturen.

Protacs sansestimulerende hjælpemidler anvendes ofte i både træning og behandling i den akutte fase på mange neurologiske afdelinger samt under rehabiliteringsforløb efter udskrivelse og på bosteder for både børn og voksne med medfødte eller erhvervede neurologiske sygdomme. Vi har god erfaring med, at produkterne, uden bivirkninger, kan hjælpe patienter og borgere, som tidligere er blevet beroliget farmakologisk både i det akutte rehabiliteringsforløb og i den fortsat udviklende fase.

Læs cases relateret til neurologi herunder.


60-årig kvinde med Sjøgrens syndrom (gigtsygdom)

Med madrassen sov jeg roligt og tungt. Jeg havde ikke behov for at bevæge mig meget for at få stimuli, og jeg er meget mere udhvilet, når jeg sover med madrassen. Jeg havde ikke troet, at der var så stor en forskel, men det må jeg erkende, at der er. Madrassen grounder mig mere end, dynen (Protac Kugledynen®) gør.

Nu sover jeg fantastisk. Smyger mig ned i kuglerne, når jeg lægger mig. Madrassen bliver moslet rundt, så den passer til mig. Jeg sover som en drøm og mangler ikke noget oven på længere. Jeg vågner med mere afslappede rygmuskler, da de er blevet stimuleret hele natten. Mit hoved har lige meget glæde af madras som dyne. Hvis der er nætter, hvor jeg vil få behov for at ”pakke mig ind”, så vil jeg tage kugledynen med, og dermed give sansesystemet en ekstra dosis. Jeg vågner færre gange, når jeg ligger på madrassen, end når jeg ligger med en kugledyne. Den ligger fantastisk i sengen og flytter sig ikke, selvom om jeg vender mig. Jeg føler mig omsluttet, og den er rar at lægge sig på.


Mand på 40 år, traumatisk hjerneskadet efter motorcykelstyrt. Sidder i en elektrisk kørestol og kan kun blinke med øjnene.

Manden bruger Protac KneedMe® under kørsel i kørestolen, da han ellers ville spænde voldsomt op i underekstremiteterne (benene). Tidligere har spændingerne været så voldsomme, at han har fået krampeanfald i benene. Ved brug af knætæppet kan han mærke sig selv under kørslen, hvilket giver mindre angst og opspændte muskler. Ligeledes er manden begyndt at anvende Protac Kugledynen® om natten og under middagshvil. Det resulterer i, at han er nemmere at mobilisere, påklæde og efterfølgende forflytte.


35-årig kvinde med sclerose

35-årig kvinde med sclerose og voldsom spasticitet i begge ben og sensibilitetsforstyrrelser i både den overfladiske og dybe del af følesansen. Ataxien, som ikke er i hvile om natten øger den fysiske og psykiske uro. Hun prøver Protac Kugledynen® Calm og kan hurtigt fornemme kuglernes beroligende effekt. Kuglernes påvirkning gør, at hun selv kan vende sig og derfor får en betydeligt bedre nattesøvn, færre spasmer og mindre uro i kroppen. Hun kan nu undgå fiksering med remme. Efter at have sovet 14 dages med dynen begynder hun bedre at kunne håndtere spiseredskaber og har sansemæssigt fået en bedre fornemmelse for sine hænder. De atakiske forstyrrelser er mindre i op til en time efter brug af dynen.


18-årig mand med cerebral parase

Vi har en ung mand med cerebral parese her på bostedet. Han er udviklingshæmmet og vurderes til at være kognitivt udviklet som 3 – 6 mdr. gammel. Han er kørestolsbruger og transporteres passivt omkring i kørestol. Han har perioder med selvskadende adfærd og perioder med mange spasmer. Han bliver meget nemt utryg og reagerer med selvskadende adfærd og høje lyde. Han har gennemgået en sanseintegrationsundersøgelse, der viser, at han efterspørger stimuli på alle nærsanser, men primært proprioceptivt og vestibulært. I træningen kan utrygheden og den selvskadende adfærd dæmpes ved at give ham masser af proprioceptive stimuli. Det gør jeg ved at bevæge ham igennem passivt i de typiske tonus dæmpende mønstre. Dvs. rolige rytmiske bevægelser i hoftefleksioner og rotationer over columna. Desuden giver jeg dybe kropstryk på ekstremiteterne og vibrationer på brystkassen. Med mine hænder kan jeg holde ham afslappet og veltilpas i terapien. Denne følelse ville jeg rigtig gerne kunne give ham med sig hjem. Det er lykkedes med Protac SenSit® kuglestolen og med Protac Kugledynen® Combi. Dynen har han fået bevilliget, fordi det giver ham ro til natten og gør at han er mere udhvilet, når han vågner. Tidligere kunne han godt ”holde fest” om natten - og rokke fra side til side med høj råben. En adfærd vi her på stedet tolkede som indre uro og vestibulær og proprioceptiv selvstimulation (”blinde-rokken”) Protac SenSit® stolen har han selv købt, og den giver ham tilstrækkelig ro til at han kan opholde sig i fællesrum sammen med sine medbeboere uden at blive urolig og selvskadende som tidligere. Han bruger den desuden til at geare ned efter træning.


9-årig pige med Tourette - og hendes mor

Både min datter og jeg har Tourette - den første nat, hvor vi havde fået Protac Kugledynen® Flexible med hjem ville jeg selv prøve den, og havde ikke de store forventninger til den. Jeg faldt i søvn på den mest fantastiske måde. Det føltes som om, at jeg stille svævede nedad og landede blødt. Næste morgen følte jeg mig udhvilet som jeg sjældent har prøvet før. Men dynen var jo til min datter, som altid har været plaget af onde drømme og afmagt over ikke at kunne sove godt. Efter hun er begyndt at sove med Protac Kugledynen® Flexible tager det hende kun ca. 15 minutter at falde i søvn, og hun går glad i seng med visheden om, at dynen nok skal hjælpe hende mod de onde drømme. Hun sover nu hele natten og føler sig udhvilet om morgenen – hun er så glad for sin dyne.


Protac Kugledynen® hjælper hjerneskadet mand til ro

En voldsom trafikulykke betyder, at en 24-årig mand har pådraget sig en alvorlig hjerneskade. Han er indlagt på neurologisk afdelingen efter den akutte behandling er overstået. Manden er konfus og han roder rundt i sin seng. Han forsøger at komme op over sengehesten til trods for, at han ikke er i stand til at gå. Personalet giver ham Protac Kugledynen® over sig, når han er urolig. Han falder til ro, og han får bedre fornemmelse for sin krop. Manden roder mindre rundt og sover mere.


13-årig pige med spasmer

Pige på 13 år, spastiker, og har altid vågnet adskillige gange om aftenen og natten, fordi hun har spasmer og skal vendes. Moderen fortæller, at hun ved første øjekast ikke kunne forestille sig at lægge den store dyne over sin lille skrøbelige datter. ”Men, men, men… den er bare lækker og god og afslappende og en hel masse mere. Nu bruger hun dynen når hun sidder og slapper af i sin sækkestol – ja rent faktisk så sidder både hun, lillesøster og jeg tit under dynen og slapper af sammen. Nu oplever jeg for første gang i hendes levetid, at hun sover fra hun bliver lagt i seng og indtil mellem midnat og 01.30. Selvfølgelig er der undtagelser, hvis hun er syg eller andet, men 2 gange i sidste uge har hun sovet igennem. Det var en mærkelig oplevelse, at vækkeuret kimede, og hun havde slet ikke været vågen. Fantastisk – der er kun én grund hertil og det er Protac Kugledynen®!"


45-årig apopleksiramt kvinde med lammelse i venstre side

Det er meget lettere at få venstre fod til at lande i gulvet og undgå at foden vrider, som den plejer. Det må være, fordi at Protac MyFit® kuglevesten påvirker min spasticitet på en god måde. Jeg kan mærke min krop meget mere, når jeg sidder og arbejder; det er ligesom, jeg bliver hjulpet til at sidde mere lige. Det er god styrketræning for mig at gå med vesten på, og den føles behagelig, når man lige har vænnet sig til den." Protac MyFit® Easy kan med fordel anvendes i forbindelse med f.eks. lammelse, da vesten har skulderåbning, og derfor er nemmere at få på.


60-årig mand med erhvervet hjerneskade

Plejepersonalet fortæller: "Han har være meget motorisk urolig, og har ofte svært ved at forholde sig i ro. Han har sitren i både hænder og fødder. Derudover er han meget vredladen, højtråbende og nogle gange udadreagerende. Efter han har fået Protac MyFit® kuglevesten, har hans adfærd ændret sig drastisk. Han får vesten på om morgenen, da han på det tidspunkt er meget højtråbende. Der går kun et kvarter, og han bliver mindre vredladen, sitre mindre i kroppen og finder ro ved at sætte sig ned. Beboeren beholder vesten på hele dagen, da han ofte bliver meget urolig, når den bliver taget af. Hvis du spørger til, hvordan han synes vesten er at have på, siger han, at den er rar at have på. Det er glædeligt for omgivelserne at opleve, hvor meget velvære og ro den giver for vores beboer."


73-årig mand med Parkinson

Jeg anvender Protac MyFit® kuglevesten i løbet af dagen, når jeg spiller klaver, skriver i hånden, og laver praktiske ting i hjemmet. Kuglevesten giver en oplevelse af større indre ro under alle aktiviteterne, og en oplevelse af at mestre aktiviteterne bedre. Den giver mig en følelse af tryghed, jordforbindelse, dybere afspændt åndedræt og en mere opret holdning."


Kvinde på 37 år med bindevævslidelsen Ehlers-Danlos syndrom

Med Protac Kugledynen® Granulat falder hun meget hurtigere i søvn og sover hele natten uden opvågning. De neurogene smerter i benet er lettere at håndtere, hun føler ro og sover tungt om natten. Overskud til samværet med børn og ægtefælle og til træning. Kvinden har ikke længere behov for at bruge isposer om natten.


9-årig pige med svær hjerneskade

Pigen viser tydelig glæde, når de personalet spørger, om hun vil ned på Protac MyBaSe® madrassen. Hun sidder til daglig i kørestol. Når hun ligger på madrassen, kan hun selv få den til at bevæge sig med små bevægelser, og hun giver flere glade lyde, pludren og smil. Hun hviler godt og nyder at ligge uden korset.


42-årig mand med traumatisk hjerneskade og svær spasticitet

Terapeut fortæller: "Vi bruger Protac MyBaSe® madrassen sammen med Protac Kugledynen®, for at give ham endnu mere kropsfokus. Det hjælper ham til at slappe helt af, og vi kombinerer det med bedre at kunne udspænde ham. Han stopper sin brummen, som han ellers altid gør, når vi laver udspænding, da det irriterer ham."


26-årig kvinde med hovedtraume. Lider af motorisk uro, dårlig søvn og manglende kropsopfattelse.

Protac SensCircle lægges om kvindens, når hun skal sove for at afgrænse rummet. Den bliver brugt daglig i ca. 1 time ved alle hvil, samt om natten. Den motoriske uro er mindsket og det har givet patienten øget tryghed at få afskærmet den ”nære rum”.


52-årig mand med basal skade på hjernestammen

52- årig mand med basal skade på hjernestammeniveau. Har brug for at finde ro, når han hviler sig for at få afgrænset kroppen. Er lammet i ben og arme og har nedsat sensibilitet. Manden bruger Protac SensCircle® flere gange om dagen, når han skal hvile sig. Multipuden giver ham umiddelbar mental ro, når han bliver lejret med den. Han falder ligeledes hurtigt i søvn og har i flere dage oplevet mindre spasticitet. Han oplever, at det er rart at blive afgrænset, omkring hoved og ryg og personalet oplever, at han er mere samlet efter hvil med Protac SensCircle®.


6- årig dreng, middelsvær, psykisk udviklingshæmmet og er både psykisk og motorisk urolig

Drengen har problemer med at koncentrere sig og har tendens til selvskadende adfærd. I et forløb på 3 måneder har drengen  siddet ca. 20 min i stolen hver dag efter morgenmad og under morgensamlingen. Stolen er også brugt løst derudover. Han har fået øget koncentrationen under morgensamlingen, kan nu følge med og er ikke så forstyrrende for de andre børn, som han var før. Han falder mere til ro. Det ses tydeligt, at han falder til ro, når han sætter sig i stolen. De morgener, hvor han har det dårligt, hjælper stolen ham til at komme videre, at komme over det og få en bedre dag.


63-årig kvinde med Huntington Chorea

Vores beboer med Huntington Chorea fortæller, at hun i flere år konstant har haft en indre uro. Rent sensorisk handler det om, at hendes muskelfibre konstant trækker sig sammen, samt at sygdommen også giver perceptionsforstyrrelser bl.a. interoceptivt. Det betyder, at hun konstant er på mærkerne og føler en anspændelse. Den motoriske uro har derfor en effekt på den psykiske uro. Vi erfarer, at hun føler tryghed, når hun føler, at hun bliver omkranset og bliver proprioceptivt stimuleret. Hun har derfor stor glæde af Protac SenSit® kuglestolen. Kvinden bruger stolen, hvis hun har brug for at trække sig, eller hvis hun skal sidde i en samtale. Kvinden er meget bevidst om, hvornår hun har brug for de stimuli, som stolen kan give hende. Endvidere sover hun med Protac Kugledynen® om natten. Hun forklarer, at det giver hende ro, og at hun slapper af herved, og at hun oplever en øget energikapacitet efter integreret sanseintegration i hendes hverdag, og en positiv øget affektiv tilstand.


57-årig kvinde med Sclerose

Kvinden distraheres normalt let i sociale sammenhænge, men personalet registrerer, at hun med Protac SensOn® på bliver mere rolig og mere deltagende i snakken på kaffestuen. Hun vil gerne have kraven på.


8-årig pige med muskelsvind og kognitive skader

Jeg har som mor, til en datter med muskelsvind, oplevet og erfaret de mange positive effekter der er ved brug af Protac Sensack®. Mia er ofte meget træt, når hun kommer hjem fra skole, og tidligere oplevede vi, at det medførte hyperaktivitet og var svært for Mia at finde ro og tryghed. Efter Mia er begyndt at bruge soveposen, er det blevet muligt for hende at deltage i flere hverdagsaktiviteter både med familien og venner, og vi har set, hvordan hendes brug af soveposen giver hende ny energi. Når Mia sidder med Protac Sensack® har hun lyst- og ro til at sidde med resten af familien og hygge med en film. Vi har også mærket stor forskel ved f.eks. tandbørstningen herhjemme, som før har været en meget konfliktfyldt situation, men nu hvor soveposen skaber tryghed for Mia, nyder hun faktisk at få børstet tænder. Mia bruger både hun skal sove herhjemme og hos andre. Jeg oplever også, at soveposen bruges som en slags ”opladestation” for Mia. Det gode ved Protac Sensack® er, at den afgrænser Mias krop fysisk hele vejen rundt, og er rigtig lækker i materialet. Mia har simpelthen bare taget soveposen til sig.Se andre problematikker og arbejdsområder:

Tryk på enter for at søge