Kronisk smerte

For nogle mennesker med kroniske smerter sker det, at smerten bliver en sygdom i sig selv, som mentalt fylder både nat og dag, og som bliver en ond og selvforstærkende smertespiral. Det kræver stor respekt af både pårørende og fagpersoner at forstå en smerteproblematik.

Mennesket er udstyret med både smalle og brede smertefibre. De smalle giver hjernen besked om, at det gør ondt et sted på kroppen – de brede smertefibre kan gå ind og stoppe smertespiralen fra de smalle smertefibre. Det kender vi også ved, at vi automatisk trykker og gnider os på huden, hvis vi slår os – på den måde stoppes og fordeles smerten.
Ved proprioceptiv stimulation (stimulation af muskel-led-sansen) som f.eks. ved dybe tryk fra sansestimulerende hjælpemidler aktiveres de brede smertefibre, som kan dæmpe smerten hos både patienter med fysiske som neurologiske smerter. På den måde kan sansestimulerende hjælpemidler være en ud af flere faktorer i brugerens mestringsstrategi, og således hjælpe brugeren til f.eks. at deltage i daglige aktiviteter, forbedre nattesøvnen og derved opleve en forbedret livskvalitet.

Læs cases relateret til smerte herunder.


Kvinde med fibromyalgi 

Jeg bruger Protac Kugledynen® Granulat til at sove med, og når smerterne er så store, at jeg ikke kan holde det ud. Dynen giver en god varme, og jeg kan bedre mærke min krop. Jeg kan mærke, at jeg slapper bedre af, og så aftager smerten, så jeg bedre kan holde det ud. Samtidig er den dejlig at sidde med, fordi fyldet kan moduleres, sådan at jeg kan placere mine arme i en behagelig position, uden at de gør ondt.


Kvinde med Ehlers-danlos syndrom

Trods en vis skepsis over den volume som Protac Kugledynen® Granulat har, viste det sig efter få nætter at være den helt rigtige dyne. Jeg oplevede at falde hurtigt i søvn, og at jeg kunne falde i søvn igen, hvis jeg havde været oppe om natten. Det har ellers altid resulteret i mange vågne timer. Min generelle indsovningstid blev kraftigt reduceret. Jeg oplevede færre smerter, da jeg ikke længere lå i yderstillinger i mine led, fordi jeg faktisk nu kunne mærke mine led. Jeg blev mere oplagt og koncentreret om dagen, og min hukommelse blev bedre, selvfølgelig fordi kvaliteten af søvnen også var bedre. Derudover var der endnu en sidegevinst. Jeg kunne bruge dynen til at skabe faste rammer om min krop ved at lejre mine arme og ben og bækken, så de lå i korrekte stillinger, som derved skabte ro og fik mig til at være afslappet. Efter en længere sagsbehandling, fik jeg tilkendt dynen som hjælpemiddel, og hvor er jeg glad for, at jeg ikke gav op. Jeg fik min livskvalitet øget voldsomt meget af denne dyne, jeg fik igen kræfter og overskud til at være en omsorgsfuld mor og hustru, der ikke hele tiden var afhængig af hjælp fra andre. Hvis jeg i dag har en dårlig dag, så har jeg dynen med mig ind i sofaen - den skaber tryghed og stabilitet i min krop, og jeg holder min holdning i ryg og nakke, så jeg mindsker spændinger og deraf følgende smerter. Er vi på ferie eller overnatning, har jeg altid dynen med, jeg er blevet afhængig af den søvnkvalitet, som den giver mig. Efter en nat med god søvn er humøret altid bedre, selvom jeg har kroniske smerter.


50-årig mand med smerter efter piskesmæld

Manden har stærke smerter i nakken efter piskesmæld. Smerterne gør det vanskeligt for ham at få ro i kroppen, hvilket påvirker hele hans livssituation. Manden prøver at sove med Protac Kugledynen® Flexible og oplever efterfølgende mere ro i kroppen. Smerterne i nakken mindskes også, og han får mere energi til at klare de daglige gøremål.


Kvinde med fibromyalgi

Jeg har fået stillet diagnosen fibromyalgi og har prøvet Protac Kugledynen® Flexible. Jeg bruger den, når min krop er ved at gå i stykker af smerte. Det er godt at få den lagt over sig, så føles det, som om kroppen bliver holdt sammen. Musklerne bliver varme, og det føles afslappende. Jeg bruger den også på gulvet, hvor jeg ruller mig ind i den eller bruger den som madras. Når jeg sidder i en stol, pakker jeg dynen omkring mig, og det er en god læsestilling, da jeg så hviler armene på dynen.


42-årig mand med traumatisk hjerneskade og svær spasticitet

Terapeut fortæller: "Vi bruger Protac MyBaSe® madrassen sammen med Protac Kugledynen®, for at give ham endnu mere kropsfokus. Det hjælper ham til at slappe helt af, og vi kombinerer det med bedre at kunne udspænde ham. Han stopper sin brummen, som han ellers altid gør, når vi laver udspænding, da det irriterer ham."


37-årig kvinde med rygproblemer. 

"Jeg føler mig rigtig afslappet i kroppen, når jeg har Protac MyFit® kuglevesten på og smerterne er væk. Den giver varme, men er ikke for varm. Den giver en eller anden fornemmelse for tyngende jordforbindelse, så jeg bedre kan samle tankerne.


Kvinde med smerte som følge af nakkeoperation

Siden en større nakkeoperation har jeg døjet med smerter og spændinger som følge af den asymmetri, der opstod i nakkemuskulaturen. Så hver morgen, når solen står op i østen, hopper jeg i kuglevesten. Det er som om en sky letter fra min krop, som i stedet fyldes med energi, lethed og ro.


50-årig kvinde med kroniske smerter efter trafikulykke

Efter trafikulykken har kvinden haft kroniske smerter i nakke og ryg, og har haft svært ved at koncentrere sig og holde fokus, og hun bruger enorme mængder af energi på ikke være bange. Kvinden i det daglige, at smerter i hele kroppen, især ved højre skulder og nakke gør, at hun kommer til at gå og hænge med kroppen mod højre siden. Kan godt lide at være sammen med andre, men det er anstrengende, og hun har svært ved at deltage i det sociale og blive i det særlig længe ad gangen. Hun mister ofte fokus og der bliver for meget larm og uro i hovedet og kroppen. Kvinden afprøver Protac SensOn® i nogle uger på et døgnrehabiliteringscenter, og beskriver oplevelsen således: 

Når jeg har den på, kan jeg slappe bedre af, jeg finder ro og får samlet mine tanker. Psykisk, kan jeg mærke mere ro og tryghed. Rent fysisk kan jeg hvile hovedet ind i den, og varmen og tyngden giver mig tryghed. Jeg oplever at få hjælp til at nakken og halsen sidder rigtigt, at jeg kommer til at sidde mere lige, og jeg kan se mere ud i verden. Jeg kan koncentrere mig og finde ro til at forholde mig til det, jeg oplever. Jeg bliver rettet op og kan trække vejret bedre. Når jeg har smerter, hjælper kraven mig med at holde bedre fokus, finde lidt ro og samle mine tanker. Socialt, kan jeg bedre koncentrere mig om at tale med folk, jeg kan grine og føle mig til stede. Kraven støtter mig til at kunne kapere nærvær, og jeg bliver bedre til at mærke efter mig selv, så jeg kan reagere på mine smertesignaler. Når jeg laver mad kan jeg bedre holde fokus og tage delopgaverne i en logisk rækkefølge, hvor jeg ellers har svært ved ikke at "springe" mellem opgaverne. Jeg tager den også på, når jeg skal slappe af. Jeg finder hurtigt ro.Se andre problematikker og arbejdsområder:

Tryk på enter for at søge