Søvnforstyrrelser

Rigtig mange Protac-cases bygger på søvnproblematikker – og søvnen er essentiel for menneskets trivsel. Det at falde i søvn starter som et ritual i den spæde barndom, men det kan volde problemer for både børn og voksne i perioder at falde i søvn. Det kan både skyldes bekymringer og tankemylder, men det kan også skyldes at hjernen mangler input fra kroppen, når den ligger helt stille. Det vil i mange tilfælde være tilfældet, hvis søvnproblematikken er koblet sammen med en sanseforstyrrelse.

Når kroppen ligger helt stille, daler kropsfornemmelsen og nogle mennesker har brug for konstant bevægelse for at vedligeholde kropsbilledet. Kroppen mangler proprioceptiv stimulation for at vedligeholde kropsopfattelsen. I stedet for at søge den via konstant bevægelse kan stimulationen også opnås passivt ved at ligge under Protac Kugledynen® med store kugler, som bevæger sig hver gang kroppen bevæges en lille smule og ved dybe vejrtrækninger. Kuglernes bevægelse og dybe tryk sender et beroligende signal til hjernen, afgrænser kropsfornemmelsen og afhjælper behovet for konstant bevægelse. På den måde får både krop og hjerne fred til at falde i søvn.
Samme princip gør sig gældende ved natlige opvågninger, som også kan være en del af en søvnforstyrrelse. Mange mennesker er kortvarigt vågne flere gange om natten, men for de fleste registreres det næppe og afhjælpes ved at vende sig om og sove videre. I forbindelse med en søvnforstyrrelse kan det dog være svært at falde i søvn igen. Også her kan Protac Kugledynen® hjælpe, da kuglernes bevægelse og tryk vil forhindre de fleste opvågninger og også gøre det langt nemmere at falde i søvn igen. Et forskningsprojekt med 38 børn med ADHD dokumenterer således, at børnene med ADHD fik normaliseret deres søvnmønster og kom ned på samme indsovningstid, som børn uden ADHD ved at sove med Protac Kugledynen®.

Læs om forskningsprojektet her >

Læs mere om vigtigheden af den dybe søvn >

Læs cases relateret til søvnforstyrrelser herunder.


18-årig kvinde med nervøs spisevægring

Kvinden er indlagt på lukket afdeling og lider af svære symptomer på både motorisk og psykisk uro, søvnløshed og hyperaktivitet og har et meget lavt BMI. Hun oplever, at hun med Protac® BallBase kan sove 5-7 timer ad gangen, som hun ellers ikke har gjort meget længe og at hele kroppen får ro.


5-årig dreng der lider af autisme

Vores dreng på 5 år lider af autisme og deraf også motorisk uro og søvnforstyrrelser. Han har haft god gavn af at sove på topmadrassen, og han har både oplevet at falde hurtigere i søvn og at sove tungere og bedre. Han har både brugt den om dagen til hvil og afslapning og til at sove på om natten.


Bedre søvn og mere tryghed – til for tidligt født pige

Søvnbesvær og uro har været en tilbagevende udfordring for vores datter, og vi var meget i tvivl om, en dyne kunne gøre en forskel – vi har nemlig forsøgt for flere år siden uden den store succes. Men denne gang var anderledes. Den første nat sov hun med Protac Kugledynen® Combi over benene og den almindelige dyne på overkroppen, og allerede nat 2 sov hun kun med den nye dyne. Og hun elsker den! Hun er 10 år gammel, og har nu sovet med Protac Kugledynen® Combi i et halvt års tid. Det er tydeligt at mærke, at den giver hende en ro og gør indsovningen nemmere. Hun forklarer det selv sådan ”Den er bare så dejlig tung, og det føles trygt!”


"Jeg sover meget bedre, end jeg gør normalt"

’Topmadrassen er rigtig god, fordi jeg sover meget bedre, end jeg gør normalt, og bedre end jeg gør med sovemedicin. Den virker godt, fordi jeg får mere ro på, og jeg har ikke længere har følelsen af at være vred, når jeg vågner om morgenen’


9-årig dreng med indsovningsproblemer og dårlig søvnkvalitet

Drengen siger selv, at Protac Kugledynen® Calm er rigtig god: Den gør, at jeg kan ligge stille og uden at få krudt i måsen. Med dynen på ligger han lige og snakker i 5 min., så slapper han af og falder til ro. Han sover inden for 15 min. Han sover roligt og uden at betrækket falder af. Han har dynen på hele natten. Det er rigtig dejligt både for ham og for os".


Kvinde med fibromyalgi og søvnforstyrrelser

Jeg har fået stillet diagnosen fibromyalgi og har lånt Protac Kugledynen® Combi på hospitalet. Jeg bruger den, når min krop er ved at gå i stykker af smerte. Det er godt at få den lagt over sig, for så føles det, som om kroppen bliver holdt sammen. Musklerne bliver varme, og det føles afslappende. Jeg bruger også dynen på gulvet, hvor jeg ruller mig ind i den eller bruger den som madras. Når jeg sidder i en stol, bliver dynen pakket omkring mig. Det er en god stilling til at læse, da jeg så hviler armene på dynen."


12-årig dreng med hjerneskade

Martin er 12 år og har en hjerneskade. Han er født for tidligt og har haft flere hjerneblødninger i det første døgn. Derudover er Martin et omsorgssvigtet følelsesskadet barn og er i pleje. Martin har svært ved kram, er meget stiv og trækker sig ved fysisk kontakt. Klager over det gør ondt ved berøring, f.eks. hvis man lægger sin hånd på hans skulder. Martin går til ergoterapeut, hvor han skal lære at kende sin krop, og hvad den kan og ikke kan. Efter anbefaling fra  ergoterapeuten, får vi mulighed for at  prøve Protac Kugledynen®. Inden Martin fik den dyne havde han meget svært ved at sove og falde til ro om aftenen. Han kaldte hele tiden, så var han tørstig, så skulle han tisse, så var der varmt, så var der koldt, hele tiden var der noget galt. Efter vi har fået dynen har Martin sovet efter 2-3 min., han har endda været så heldig at falde i søvn foran fjernsynet, mens han så tegnefilm. Dette var utænkeligt, før vi fik Protac Kugledynen®. Martin har profiteret rigtig godt ved at få denne dyne, og vi håber, at den bliver bevilget til ham. Martin er selv meget glad for dynen og synes den er dejlig. Han sparker heller ikke dynen af mere. Han er blevet mere rolig. Vi er rigtig glade for dynen, og Martin elsker den.


46-årig kvinde med Parkinson

Jeg er 46 år og har Parkinson. Jeg har haft det i 12 år og dårlig søvn er en stor del af sygdommen. Det er meget mere end at være langsom, rystende og træg i bevægeapparatet. Det er bl.a. 12 år med dårlig søvn! Jeg vil så gerne sove – bare en eneste nat uden at vågne. Det er drømmen! Parkinson skyldes mangel på signalstoffet dopamin. Dopamin-mangel medfører kuk i hele den kæde af signalstoffer i hjernen, der gør os til tænkende og indfølende væsener, og det der kendetegner os som mennesker. Et andet af de stoffer, der også er for lidt af i hjernen er melatonin, kroppens eget indsovningshormon. Det mangler jeg. Jeg kan godt falde i søvn, men vågner ofte efter få timer, og så er der ikke mere melatonin til at falde i søvn igen. Som parkinsonpatient drømmer man sjældent, søvnen er simpelthen ikke dyb nok eller lang nok i den dybe søvn. 

Jeg er også sygeplejerske og kender meget til vigtigheden af taktil stimulation. At kunne mærke sin krop og sin grænse med et fast tryk giver en enorm ro. Indre som ydre uro bliver reduceret voldsomt med Parkinson. Er trykket forkert er det kun irriterende og forstyrrer nervesystemet helt vildt. Jeg har haft flere forskellige dyner med minimal effekt – de har ikke sluttet sig tæt nok, været for varme, for tunge, for alt muligt og de har larmet. Seneste forsøg er Protac Kugledynen® Granulat og nu behøver jeg ikke lede længere, for der er bare dejligt under den. Jeg falder hurtigt i søvn og jeg drømmer. Det har jeg ikke gjort i årevis. Nu har jeg gjort det flere nætter i træk. Jeg vågner stadig om natten – men der er en helt anden ro i min krop. Den dyne har gjort den uopnåelige drøm mulig – jeg har sovet godt. Flere dage i træk. Pyt med at jeg vågner ind imellem – drømmene er kommet tilbage.


1-årig dreng, der ofte vågner om natten

Vores søn har haft udfordringer med det lange søvnstræk om natten. Det er nok ikke meget anderledes end mange andre småbørnsfamilier har oplevet, men vi tænkte, at det kunne være interessant at prøve Protac Kugledynen® Allerede første nat så vi en klar forbedring. Han vågnede kun en enkelt gang, hvor vi måtte ind til ham og trøste ham. Før i tiden var det ikke unormalt, at han vågnede 8-10 gange i løbet af en nat, og det kunne tage lang tid at få ham til at falde til ro igen. Det virker som om, at dynen giver ham ro og tryghed. Vi har oplevet, at vi kan høre han vågner med et lille "piv", men umiddelbart hurtigt falder i søvn igen. Før i tiden virkede det som om, at han ville vågne helt op i disse situationer, og ville have brug for trøst og blive puttet igen. Vi er nu der, hvor han maksimalt vågner to gange om natten, og mange nætter sover han fuldstændig igennem, hvilket var ekstremt sjældent, før vi benyttede os af dynen.


9 mdr gammel dreng, meget motorisk urolig og voldsom

9 mdr gammel dreng, som altid har været utilfreds og motorisk meget urolig og voldsom. Han undersøger kun kortvarigt legetøj og skal underholdes meget. Han kan ikke finde ro til at slappe af, og bliver panisk når han f.eks. skal i bad. Det tager lang tid at få ham til at sove, og han sover meget let og forstyrres af selv svage lyde. Han ligger meget uroligt, banker benene ned i madrassen  og slår om sig med armene. Da han prøver Protac Kugledynen® Baby ses der allerede efter få nætter en forandring. Han sover nogle nætter helt uden at vågne, og hvis han vågner kan hans forældre hurtigt få ham til at sove igen. Han bliver mere glad og mindre frustreret i dagtimerne og begynder at kunne slappe af og kæle, når han sidder hos sine forældre. Han begynder at kunne komme i bad og begynder også at eksperimentere og undersøge legetøj i længere tid.


5-årig pige med store søvnforstyrrelser og meget motorisk urolig

Protac SenSack® er er et lækkert produkt, og kvaliteten virker god. Den er meget brugervenlig for en 5-årig, og den har bestemt forbedret søvnen hos hende.Se andre problematikker og arbejdsområder:

Tryk på enter for at søge