Søvnforstyrrelser

Rigtig mange Protac-cases bygger på søvnproblematikker – og søvnen er essentiel for menneskets trivsel. Det at falde i søvn starter som et ritual i den spæde barndom, men det kan volde problemer for både børn og voksne i perioder at falde i søvn. Det kan både skyldes bekymringer og tankemylder, men det kan også skyldes at hjernen mangler input fra kroppen, når den ligger helt stille. Det vil i mange tilfælde være tilfældet, hvis søvnproblematikken er koblet sammen med en sanseforstyrrelse.

Når kroppen ligger helt stille, daler kropsfornemmelsen og nogle mennesker har brug for konstant bevægelse for at vedligeholde kropsbilledet. Kroppen mangler proprioceptiv stimulation for at vedligeholde kropsopfattelsen. I stedet for at søge den via konstant bevægelse kan stimulationen også opnås passivt ved at ligge under Protac Kugledynen® med store kugler, som bevæger sig hver gang kroppen bevæges en lille smule og ved dybe vejrtrækninger. Kuglernes bevægelse og dybe tryk sender et beroligende signal til hjernen, afgrænser kropsfornemmelsen og afhjælper behovet for konstant bevægelse. På den måde får både krop og hjerne fred til at falde i søvn.
Samme princip gør sig gældende ved natlige opvågninger, som også kan være en del af en søvnforstyrrelse. Mange mennesker er kortvarigt vågne flere gange om natten, men for de fleste registreres det næppe og afhjælpes ved at vende sig om og sove videre. I forbindelse med en søvnforstyrrelse kan det dog være svært at falde i søvn igen. Også her kan Protac Kugledynen® hjælpe, da kuglernes bevægelse og tryk vil forhindre de fleste opvågninger og også gøre det langt nemmere at falde i søvn igen. Et forskningsprojekt med 38 børn med ADHD dokumenterer således, at børnene med ADHD fik normaliseret deres søvnmønster og kom ned på samme indsovningstid, som børn uden ADHD ved at sove med Protac Kugledynen®.

Læs om forskningsprojektet her >

Læs mere om vigtigheden af den dybe søvn >

Læs cases relateret til søvnforstyrrelser herunder.


10-årig dreng med autisme og svær ADHD

Drengen oplever stor motorisk uro, tankemæssig/psykisk uro, store koncentrationsmæssige udfordringer, og han er meget let afledelig. Drengen har en belastningsreaktion og lider af angst. Derudover har han store sansemodulations- og integrationsmæssige vanskeligheder.

Vi pakkede madrassen op sammen en mandag. Drengen lagde sig på den og kunne med det samme sige, at det føltes rart. Han har siden anvendt den ved alle pauser, ofte når han har ligget på gulvet og leget og når han fx har ligget i sofaen. Drengen fortæller, og det oplever vi andre også, at han meget bedre kan slappe af, få ro på kroppen og bedre kan koncentrere sig om det, han er i gang med. Hans krop holder sig langt mere i ro, og han skifter ikke stilling og position så ofte. Vi oplever også, at han bliver i en aktivitet længere tid ad gangen, end når han ikke ligger på Protac® BallBase.

Om aftenen har drengen svært ved at falde i søvn og svært ved at blive i søvnen, selv om han sover med Protac Kugledynen®. Drengen er meget urolig både fysisk og verbalt, når han skal sove, og det kan tage meget lang tid, før det kommer ro på hans krop, tanker og bekymringer. Topmadrassen har gjort en meget stor forskel for ham. Han ligger stiller, taler fortsat, men meget mindre. Han vender sig måske om 2 gange, før han sover, hvor han før kunne ligge i utallige stillinger og sidde op osv., mens han forsøgte at falde i søvn. På den måde er indsovningstiden faldet fra over 60 minutter til max 20 minutter.

Både vi og drengen oplever, at han vågner mere udhvilet, og at han får større udbytte af sine pauser hen over dagen, end han gjorde før han havde en Protac® Ballbase. Drengen bruger begge sider af topmadrassen – han har mest sovet på den ekstra bløde side og har brugt begge sider til afslapning.


12-årig dreng på 12 år med autisme, ADHD, Tourette syndrom og OCD

Drengen har meget motorisk og tankemæssig uro og herudover har han mange tics hen over en dag og store sansemodulations og –integrationsmæssige vanskeligheder. Drengens krop bliver meget urolig fysisk og verbalt, når han er træt, overstimuleret, ikke ved, hvad han skal eller er i overkrav. Han er fuldt skolevægrende og er derfor hjemme hele dagen. Her er dagen meget struktureret og forudsigelig – herunder også pauserne. Drengen sidder ofte i sin SenSit stol i pauserne og/eller når han ser iPad. Det har været et rigtig godt supplement med BallBase, fordi den stimulerer kroppen på en anden måde, og fordi den er nemmere at flytte og kan anvendes i en seng og i sofaen. Drengen har den primært liggende i sit sanserum og søger den aktivt, hvilket er noget, han ellers har svært ved. Han kan mærke, at den hjælper ham. Han sidder oftest på den i 10-15 minutter.

’Normalt sidder jeg i SenSit-stolen, når jeg holder pauser, men jeg har brugt BallBase på mit gamerværelse. Her har jeg siddet eller ligget på den i min seng, når jeg har holdt pause eller min krop er blevet for vild.’

’Jeg slapper meget bedre af i min krop, når jeg ligger på den. Er mere rolig. Jeg falder også meget hurtigere i søvn. BallBase er god at slappe af med. Generelt gør den mig mere afslappet og det føles dejligt at ligge på den.’


18-årig kvinde med nervøs spisevægring

Kvinden er indlagt på lukket afdeling og lider af svære symptomer på både motorisk og psykisk uro, søvnløshed og hyperaktivitet og har et meget lavt BMI. Hun oplever, at hun med Protac® BallBase kan sove 5-7 timer ad gangen, som hun ellers ikke har gjort meget længe og at hele kroppen får ro.


5-årig dreng der lider af autisme

Vores dreng på 5 år lider af autisme og deraf også motorisk uro og søvnforstyrrelser. Han har haft god gavn af at sove på topmadrassen, og han har både oplevet at falde hurtigere i søvn og at sove tungere og bedre. Han har både brugt den om dagen til hvil og afslapning og til at sove på om natten.


Bedre søvn og mere tryghed – til for tidligt født pige

Søvnbesvær og uro har været en tilbagevende udfordring for vores datter, og vi var meget i tvivl om, en dyne kunne gøre en forskel – vi har nemlig forsøgt for flere år siden uden den store succes. Men denne gang var anderledes. Den første nat sov hun med Protac Kugledynen® Combi over benene og den almindelige dyne på overkroppen, og allerede nat 2 sov hun kun med den nye dyne. Og hun elsker den! Hun er 10 år gammel, og har nu sovet med Protac Kugledynen® Combi i et halvt års tid. Det er tydeligt at mærke, at den giver hende en ro og gør indsovningen nemmere. Hun forklarer det selv sådan ”Den er bare så dejlig tung, og det føles trygt!”


"Jeg sover meget bedre, end jeg gør normalt"

’Topmadrassen er rigtig god, fordi jeg sover meget bedre, end jeg gør normalt, og bedre end jeg gør med sovemedicin. Den virker godt, fordi jeg får mere ro på, og jeg har ikke længere har følelsen af at være vred, når jeg vågner om morgenen’


9-årig dreng med indsovningsproblemer og dårlig søvnkvalitet

Drengen siger selv, at Protac Kugledynen® Calm er rigtig god: Den gør, at jeg kan ligge stille og uden at få krudt i måsen. Med dynen på ligger han lige og snakker i 5 min., så slapper han af og falder til ro. Han sover inden for 15 min. Han sover roligt og uden at betrækket falder af. Han har dynen på hele natten. Det er rigtig dejligt både for ham og for os".


Kvinde med fibromyalgi og søvnforstyrrelser

Jeg har fået stillet diagnosen fibromyalgi og har lånt Protac Kugledynen® Combi på hospitalet. Jeg bruger den, når min krop er ved at gå i stykker af smerte. Det er godt at få den lagt over sig, for så føles det, som om kroppen bliver holdt sammen. Musklerne bliver varme, og det føles afslappende. Jeg bruger også dynen på gulvet, hvor jeg ruller mig ind i den eller bruger den som madras. Når jeg sidder i en stol, bliver dynen pakket omkring mig. Det er en god stilling til at læse, da jeg så hviler armene på dynen."


12-årig dreng med hjerneskade

Martin er 12 år og har en hjerneskade. Han er født for tidligt og har haft flere hjerneblødninger i det første døgn. Derudover er Martin et omsorgssvigtet følelsesskadet barn og er i pleje. Martin har svært ved kram, er meget stiv og trækker sig ved fysisk kontakt. Klager over det gør ondt ved berøring, f.eks. hvis man lægger sin hånd på hans skulder. Martin går til ergoterapeut, hvor han skal lære at kende sin krop, og hvad den kan og ikke kan. Efter anbefaling fra  ergoterapeuten, får vi mulighed for at  prøve Protac Kugledynen®. Inden Martin fik den dyne havde han meget svært ved at sove og falde til ro om aftenen. Han kaldte hele tiden, så var han tørstig, så skulle han tisse, så var der varmt, så var der koldt, hele tiden var der noget galt. Efter vi har fået dynen har Martin sovet efter 2-3 min., han har endda været så heldig at falde i søvn foran fjernsynet, mens han så tegnefilm. Dette var utænkeligt, før vi fik Protac Kugledynen®. Martin har profiteret rigtig godt ved at få denne dyne, og vi håber, at den bliver bevilget til ham. Martin er selv meget glad for dynen og synes den er dejlig. Han sparker heller ikke dynen af mere. Han er blevet mere rolig. Vi er rigtig glade for dynen, og Martin elsker den.


46-årig kvinde med Parkinson

Jeg er 46 år og har Parkinson. Jeg har haft det i 12 år og dårlig søvn er en stor del af sygdommen. Det er meget mere end at være langsom, rystende og træg i bevægeapparatet. Det er bl.a. 12 år med dårlig søvn! Jeg vil så gerne sove – bare en eneste nat uden at vågne. Det er drømmen! Parkinson skyldes mangel på signalstoffet dopamin. Dopamin-mangel medfører kuk i hele den kæde af signalstoffer i hjernen, der gør os til tænkende og indfølende væsener, og det der kendetegner os som mennesker. Et andet af de stoffer, der også er for lidt af i hjernen er melatonin, kroppens eget indsovningshormon. Det mangler jeg. Jeg kan godt falde i søvn, men vågner ofte efter få timer, og så er der ikke mere melatonin til at falde i søvn igen. Som parkinsonpatient drømmer man sjældent, søvnen er simpelthen ikke dyb nok eller lang nok i den dybe søvn. 

Jeg er også sygeplejerske og kender meget til vigtigheden af taktil stimulation. At kunne mærke sin krop og sin grænse med et fast tryk giver en enorm ro. Indre som ydre uro bliver reduceret voldsomt med Parkinson. Er trykket forkert er det kun irriterende og forstyrrer nervesystemet helt vildt. Jeg har haft flere forskellige dyner med minimal effekt – de har ikke sluttet sig tæt nok, været for varme, for tunge, for alt muligt og de har larmet. Seneste forsøg er Protac Kugledynen® Granulat og nu behøver jeg ikke lede længere, for der er bare dejligt under den. Jeg falder hurtigt i søvn og jeg drømmer. Det har jeg ikke gjort i årevis. Nu har jeg gjort det flere nætter i træk. Jeg vågner stadig om natten – men der er en helt anden ro i min krop. Den dyne har gjort den uopnåelige drøm mulig – jeg har sovet godt. Flere dage i træk. Pyt med at jeg vågner ind imellem – drømmene er kommet tilbage.


1-årig dreng, der ofte vågner om natten

Vores søn har haft udfordringer med det lange søvnstræk om natten. Det er nok ikke meget anderledes end mange andre småbørnsfamilier har oplevet, men vi tænkte, at det kunne være interessant at prøve Protac Kugledynen® Allerede første nat så vi en klar forbedring. Han vågnede kun en enkelt gang, hvor vi måtte ind til ham og trøste ham. Før i tiden var det ikke unormalt, at han vågnede 8-10 gange i løbet af en nat, og det kunne tage lang tid at få ham til at falde til ro igen. Det virker som om, at dynen giver ham ro og tryghed. Vi har oplevet, at vi kan høre han vågner med et lille "piv", men umiddelbart hurtigt falder i søvn igen. Før i tiden virkede det som om, at han ville vågne helt op i disse situationer, og ville have brug for trøst og blive puttet igen. Vi er nu der, hvor han maksimalt vågner to gange om natten, og mange nætter sover han fuldstændig igennem, hvilket var ekstremt sjældent, før vi benyttede os af dynen.


9 mdr gammel dreng, meget motorisk urolig og voldsom

9 mdr gammel dreng, som altid har været utilfreds og motorisk meget urolig og voldsom. Han undersøger kun kortvarigt legetøj og skal underholdes meget. Han kan ikke finde ro til at slappe af, og bliver panisk når han f.eks. skal i bad. Det tager lang tid at få ham til at sove, og han sover meget let og forstyrres af selv svage lyde. Han ligger meget uroligt, banker benene ned i madrassen  og slår om sig med armene. Da han prøver Protac Kugledynen® Baby ses der allerede efter få nætter en forandring. Han sover nogle nætter helt uden at vågne, og hvis han vågner kan hans forældre hurtigt få ham til at sove igen. Han bliver mere glad og mindre frustreret i dagtimerne og begynder at kunne slappe af og kæle, når han sidder hos sine forældre. Han begynder at kunne komme i bad og begynder også at eksperimentere og undersøge legetøj i længere tid.


Ro til udviklingshæmmet beboer med hyppige nattevandringer

Terapeut på bostedet: ’Vi oplever, at beboeren sover igennem hele natten, og vi ofte skal vække beboeren om morgenen. Beboeren tramper nu sjældent i gulvet eller råber høje lyde, som ellers var hyppige før afprøvning af topmadrassen. Beboeren har ikke være selvskadende, og virker generelt mere velbefindende end før afprøvningsperioden. Vi valgte BallBase-topmadrassen af sikkerhedsmæssige årsager for at undgå, at beboeren evt. kunne falde ved brug af en kugledyne.’


5-årig pige med store søvnforstyrrelser og meget motorisk urolig

Protac SenSack® er er et lækkert produkt, og kvaliteten virker god. Den er meget brugervenlig for en 5-årig, og den har bestemt forbedret søvnen hos hende.Se andre problematikker og arbejdsområder:

Tryk på enter for at søge