Stress og PTSD

Stress er en del af den menneskelige forsvarsmekanisme, og er et tegn på, at kroppen siger fra. Symptomerne, graden og varigheden kan variere meget. Langt de fleste mennesker kender til kortvarigt stress, når vi bliver nervøse eller har for meget at lave, men hvis det fortsætter og sætter sig som fysiske og psykiske symptomer er det vigtigt at reagere. Hjernen bliver stresset, når den modtager flere sanseinput, end den kan følge med til at bearbejde. Det vil sige, at en stresset hjerne har svært ved at filtrere de unødvendige sanseinput fra, og vil have svært ved at prioritere i vigtigheden af sanseinput.

En stresset hjerne har svært ved at holde fokus, har svært ved at huske og tilegne sig ny viden. Den negative spiral bliver yderligere forværret af en dårlig søvnkvalitet, og hvis man ikke kommer tilstrækkeligt ned i den dybe søvn, vil stressniveauet i hjernen være konstant forhøjet.

En forhøjet koncentration af stresshormoner i kroppen er en skadelig tilstand, som der skal hjælp til at bearbejde. Helt instinktivt benytter kroppen bevægelse som en måde at skabe ro på – det at bevæge sig selv som f.eks. at svinge med armene, ryste benene, vippe med foden er små tegn på, at kroppen prøver at sende feedback til hjernen for at dæmpe stressniveauet.
Bevægelse af kroppen, altså aktiv proprioceptiv stimulation er kroppens naturlige måde at dæmpe hjernens stressniveau på. Proprioceptiv stimulation frigiver at de gode, velgørende og stressdæmpende hormoner, og hjælper kroppen til at regulere de øvrige sanseinput, og hjælper til at skabe ro.

Post-Traumatisk-Stress-Syndrom (PTSD) skyldes voldsomme oplevelser, som hjernen og kroppen har svært ved at skille sig af med. En PTSD-ramt hjerne er altid i yderste alarmberedskab og med en alt for høj koncentration af stresshormoner. Mange borgere med PTSD, som f.eks. kan være relaterede til voldsomme oplevelser om krig, flugt, mobning og overgreb kan i lang tid efter have problemer med at få dagligdagen til at fungere, de kan være angste og lide af sociale og søvnmæssige problemer.

Protac har igennem flere år haft et tæt og godt samarbejde med Soldaterlegatet, som har hjulpet mange veteraner samt deres pårørende med at få tilkendt sansestimulerende kugleprodukter for at afhjælpe de store personlige gener som følge af PTSD. Samarbejdet har både fungeret som hjemmebesøg i veteranernes hjem og som oplæg om sanseintegration, og om hvordan sansestimulerende hjælpemidler kan afhjælpe f.eks. stress og angst.

Læs cases relateret til stress og PTSD herunder.


43-årig mand med stress

Jeg begyndte at bruge dynen efter 10 måneder med meget store søvnproblemer. Søvnproblemerne var forsaget af stress, som jeg led voldsomt af i en årrække. Jeg havde arbejdet meget hårdt som konsulent samtidig med, at jeg tog min kandidatgrad. Mine søvnproblemer medførte meget store angstfølelser, som trak mig meget langt ned psykisk. Dynen hjalp mig meget med at komme videre. Den fjernede ikke mine søvnproblemer fra et øjeblik til et andet, men bidrog helt klart med at give mig en følelse af tryghed, når jeg skulle sove og bidrog derfor til, at jeg gradvist fik skabt et godt søvnmønster igen. Udover dynens angstreducerende effekt, har den også den fordel, at den har en glimrende temperaturregulering. Jeg har generelt store problemer med kolde fødder samtidig med,  at jeg ofte sveder enormt meget - dynen afhjælper begge dele. Jeg oplever, at den bidrager til at holde den optimale temperatur, både i forhold til at skabe kølighed i for meget varme og omvendt. Jeg kan på det varmeste anbefale Protac Kugledynen® til alle, der kæmper med angst og/eller utryghed. Og I skal ikke være urolige for dens mærkelige form - den er enormt behagelig at sove med, og i dag kan jeg ikke undvære dynen.


23-årig veteran med svær PTSD

Protac Kugledynen® Flexible har kugler, der minder lidt om store bordtennisbolde. Den tunge og bevægelige dyne omslutter kroppen, stimulerer sanserne, og skaber dermed en øget kropsbevidsthed og tryghed. Inden Kasper begyndte at sove med dynen, vågnede han op fem til otte gange hver nat og havde mange mareridt. Nu hvor han har sovet med dynen i knap fire måneder, vågner han kun sjældent, og hans mareridt er ophørt. Han vågner udsovet og med meget mere energi. Faktisk har han fået en helt anden søvn, end han har haft i de sidste fem år.' Mange veteraner med PTSD beskriver, at angsten er blevet meget reduceret, at de føler sig langt mere udhvilede ved at sove med Protac Kugledynen®. Når de har været nede i den dybe søvn om natten kan de langt bedre håndtere dagen og livet


23-årig veteran med svær PTSD

Mange veteraner med PTSD beskriver, at angsten er blevet meget reduceret, og at de føler sig langt mere udhvilede ved at sove med Protac Kugledynen®. Når de har været nede i den dybe søvn om natten kan de langt bedre håndtere dagen og livet. I løbet af dagen har mange veteraner desuden haft god effekt af at bruge Protac MyFit® kuglevesten. Når angsten er kommet krybende eller drønende op ad dagen, er vesten blevet en stor hjælp til at finde ro. For dem, hvor alkohol og andet stimulerende før var midlet til at få ro på, oplever de nu, at vesten hjælper dem langt bedre.


50-årig mand, tidligere soldat og flygtning med svær PTSD.

Manden finder sjældent ro i hverdagen, og nyder derfor at komme i Snoezelhuset, hvor han pakker sig ind i den lange Protac SensCircle®, mens han ligger på vandsengen med musik i. Her slapper han fuldstændig af og lader op.Se andre problematikker og arbejdsområder:

Tryk på enter for at søge