Fremtidens psykiatriseng

En helt ny psykiatriseng, som ikke ligner en hospitalsseng.

Det er den psykiatriseng, som firmaet Agitek skal færdigudvikle i tæt samarbejde med konsortium partnerne Alvritol og B.V. Spring Produkties samt underleverandøren Protac A/S, efter at de på baggrund af deres tilbud blev erklæret som vindere af den udbudsrunde, Psykiatrien i Region Syddanmark og Region Hovedstadens Psykiatri startede i januar 2014.

Fremtidens psykiatriseng bliver en oase for patienten.

En helt ny psykiatriseng, som ikke ligner en hospitalsseng.
Det er den psykiatriseng, som firmaet Agitek skal færdigudvikle i tæt samarbejde med konsortium partnerne Alvritol og B.V. Spring Produkties samt underleverandøren Protac A/S, efter at de på baggrund af deres tilbud blev erklæret som vindere af den udbudsrunde, Psykiatrien i Region Syddanmark og Region Hovedstadens Psykiatri startede i januar 2014.
- Vi er stolte over at kunne præsentere et oplæg til en seng, der både virker hjemlig og hyggelig, og som patienten i en krisesituation ikke kan bruge til at gøre skade på sig selv. Dertil kommer, at sengen på et øjeblik vil kunne tilpasses alle de situationer, personalet skal takle i hverdagen, lige fra trøst og samtale til fastholdelse og til rengøring og transport, fortæller Agiteks direktør Jean-Paul Bergmann.

Løftemekanismen og puden var afgørende
Udbudsrunden startede i januar med en prækvalifikation, hvor tre virksomheder blev udvalgt til at kunne deltage i sengeudbuddet. Derefter gik udbuddet i gang, og virksomhederne arbejdede intenst på at kunne levere det bedste tilbud på psykiatrisengen, og efter en grundig evaluering af tilbuddene, vandt Agitek konsortiet og dets underleverandører udbuddet.
- De vandt først og fremmest, fordi de kom med et innovativt forslag til sengens løftemekanisme, og havde forstået brugerkravene. Dertil kommer et stærkt koncept for sengens tilhørende pude, der gør at den kan blive værdifuld for alle slags patienter på et åbent eller et lukket psykiatrisk afsnit, påpeger industriel designer og projektleder fra Region Hovedstadens Psykiatri, Maja Grøn

Sengen er sikker og puden skaber tryghed
En af de helt store udfordringer ved at designe en seng til et psykiatrisk afsnit er, at nogle patienter kan blive voldsomme, eller kan forsøge at begå selvskade under indlæggelsen. Derfor skal sengen være solid og alle mekanismer være skjult, og ledninger undgås ved at lade sengen være batteridrevet.
Agiteks underleverandør Protac A/S skal færdigudvikle den tilhørende multipude, som skal være med til at skabe tryghed og komfort for patienterne. Puden kan bøjes, så den omslutter kroppen og dermed give patienten en pause fra den omkringliggende verden, eller den kan fungere som lejringspude, som rygstøtte i en sofafunktion eller foldes til en stol på gulvet.

Næste skridt: Udvikling af prototype
Sengens overordnede design og krav er på plads. Nu går de to regioner sammen med Syddansk Sundhedsinnovation i gang med et intensivt udviklingsforløb sammen med vinderen. I første omgang skal nogle af sengens vitale delfunktioner udvikles og testes grundigt igennem af brugere og patienter. Der er også en række drifts- og servicemæssige ting, som skal afklares og planlægges, så sengen kommer til at fungere godt i daglig drift.
- Samarbejdet med Region Hovedstaden har været fortrinligt gennem hele processen, og vi ser frem til at fortsætte det gode samarbejde. Begge regioner er overbeviste om, at valget er faldet på den rigtige virksomhed til at udvikle den optimale løsning på en ny seng til psykiatrien, og vi ser frem til et givtigt udviklingsforløb, fortæller Anlægschef Torben Kyed Larsen, Region Syddanmark.
Når alle delfunktioner er på plads, går virksomheden i gang med at producere den endelige prototype, som også skal testes på psykiatriske afsnit. Ifølge planen skal den endelige seng være klar til at blive leveret fra midten af 2015.

Faktaboks: Tværregionalt udviklingsprojekt med fokus på åben innovation
Psykiatrien i Region Syddanmark og Region Hovedstadens Psykiatri samarbejder om at udvikle en samlet løsning for fremtidens psykiatriseng. Region Midtjylland og Region Nordjylland har koblet sig på projektet med en leveranceaftale, således at de kan få leveret senge på samme vilkår.
Nøgleordet for udviklingsprojektet har været åben innovation. Under den hidtidige udviklingsproces, er ideer og viden blevet delt mellem virksomheder, regioner, brugere og sundhedsfagligt personale. Et team af designere og antropologer har samlet alle bidrag fra de forskellige interessenter og omdannet dem til en værdifuld vidensbank, som har dannet baggrund for udviklingen af sengens funktionskrav.
Læs mere om projektet på www.livinglabdenmark.com/projekter/seng-til-psykiatrien/


Yderligere oplysninger fås hos:

Agitek ApS: www.agitek.dk, Administrerende direktør Jean-Paul Bergmann Mobil: +45 21 42 27 84
Region Syddanmarks projektleder: Anne Sigh, anne.sigh@rsyd.dk, 29201712
Region Hovedstadens projektleder: Maja Grøn, maja.groen@regionh.dk, 24981605
Tryk på enter for at søge