Ny forskning dokumenterer: sanseintegration kan nedbringe brugen af tvang i psykiatrien

Forskningsergoterapeut, Charlotte Andersen, startede tilbage i 2013 et pilotprojekt for at belyse hvordan tvang i psykiatrien kan reduceres ved hjælp af sanseintegration. Og der er det sket meget siden. Pilotprojektet blevet færdigt og udvidet til et case study og dokumenterer nu, at systematisk arbejde med sanseintegration kan reducere tvang blandt psykisk syge – og forskningsartiklen blev i 2017 optaget i Nordic Journal of Psychiatry.

Helt konkret ser nogle af projektets resultater således ud:


  • * Behovet for tvangsfikseringer faldt med 38 %

  • * Behovet for tvangsmedicinering faldt med 46 %

  • * Sammenlagt faldt behovet for tvang med 42 %

Studiet er baseret på SPI-metoden, der er udviklet i samarbejde med blandt andre Syddansk Sundhedsinnovation i Region Syd, handler om at arbejde struktureret med menneskets sanser: Føle, hørelse, lugt, smag, syn, muskel-led-sansen og balancesansen. I metoden indgår et specielt tilrettelagt kursusprogram, så plejepersonalet lærer at forebygge tvangsepisoder ved at tilbyde patienterne sansestimulerende aktiviteter.

Forskningsartiklen hedder «Applying sensory modulation to mental health inpatient care to reduce seclusion and restraint: a case control studio» og er skrevet af Charlotte Andersen, Anne Kolmos, Kjeld Andersen, Volmar Sippel & Elsebeth Stenager og blev som nævnt optaget i Nordic Journal of Psychiatry i juni 2017. Her kan du læse artiklens abstract og se hvor hele artiklen kan købes.


 

Tryk på enter for at søge